Nasjonalforsamlingen i Budapest, Ungarn. Foto: Dennis Jarvis/Flickr.com
Nasjonalforsamlingen i Budapest, Ungarn. Foto: Dennis Jarvis/Flickr.com

Ungarske protester mot utmerkelse til «rasistisk» journalist

En statlig fortjenstorden til en prominent journalist i Ungarn har fått flere andre mottakere til å levere inn sine utmerkelser i protest.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten Zsolt Bayer, som har tette koblinger til statsminister Viktor Orbán, er av mange kritikere ansett som rasist. Lørdag var han en av flere ungarske borgere som mottok fortjenstordenen under markeringen av en av landets merkedager, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Mandag kveld hadde 44 tidligere mottakere av den samme utmerkelsen, deriblant forskere, artister og akademikere, bekreftet at de vil returnere sine medaljer i protest mot Bayers utmerkelse, skriver ungarske medier.

Bayer er spaltist i avisen Magyar Hírlap, som står på høyresiden politisk, og han er ofte blitt fotografert sammen med statsminister Orbán. Han har også vært med på å opprette en gruppe som har holdt store gatedemonstrasjoner til støtte for regjeringen.

Journalisten har blant annet sammenlignet romfolket, Ungarns største minoritet, med dyr, og han har ytret antisemittiske kommentarer i et land med en jødisk befolkning på over 100.000.

Powered by Labrador CMS