Amalie Lereng er ansvarlig for Si ;D i debattredaksjonen i Aftenposten.
Amalie Lereng er ansvarlig for Si ;D i debattredaksjonen i Aftenposten.

Si ;D-redaksjonen skjerper rutinene etter lureri

Aldri før har de lest debattinnleggene nøyere enn nå. Les hva som sjekkes og hvordan redaksjonen jobber for å få med flere stemmer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i starten av april at Si ;D-redaksjonen ble lurt av en anonym 17-åring. Han skrev et falskt innlegg om hvordan russ silte ut «taperne» fra russebussen. Etter hendelsen uttalte debattredaktør Erik Tornes i Aftenposten at de må se om det er rutiner som må endres.

Nyansatt Si ;D-ansvarlig Amalie Lereng forteller Journalisten at de aldri har lest innlegg så nøye som etter at redaksjonen ble lurt.

– Vi leser alltid gjennom innleggene og sjekker alltid dokumentasjon på påstander. Men etter hendelsen med 17-åringen leser vi ekstra nøye gjennom, spesielt når det gjelder anonyme debattanter, sier hun.

Les også: Mener Aftenposten taler med to tunger

Viktig med tillit

Lereng forteller at det er viktig at leserne har tillit til at det som står på Si ;D er reelt.

– Det var utrolig kjedelig for oss å bli lurt. Vi ba 17-åringen om dokumentasjon også i det innlegget, og han leverte falskt. Vi har gått mange runder i redaksjonen for å se om det kunne vært unngått. Det er synd om den ene hendelsen skal ødelegge for resten av debattantene som leverer gode innlegg og fortjener å bli tatt på alvor.

Si ;D ønsker å ha en lav terskel for å være anonym, men Lereng forteller at de gjør redaksjonelle vurderinger hele tiden. Research-teamet sjekker alltid fødselsnummer, fullt navn og adresse for å se at alle debattanter er den de utgir seg for å være.

Hun tror mange ikke ville ytret seg om de ikke fikk være anonyme, og at man slik hadde gått glipp av viktige stemmer i debatten, men forteller at de anbefaler alle å skrive under fullt navn. Redaksjonen tar noen forbehold overfor unge debattanter, som de til tider anbefaler å være anonyme for å verne vedkommende.

Les også: Antall saker om kroppspress dobles hvert år

Arena for unge

Lereng sier at Si ;D-redaksjonen er veldig opptatt av at unge skal bli tatt på alvor og være med i samfunnsdebatten.

– Vi vil gi en arena til unge mennesker. Si ;D-podkasten er blant de det lyttes mest til av alle podkastene til Aftenposten. Det viser hvor viktig det er med unge stemmer.

Framover skal redaksjonen gå mer aktivt ut på skoler og spørre hva unge vil lese om og få flere til å skrive inn til Si ;D.

– En del av de som skriver til oss er gjerne de typisk «flinke» og er gjerne organiserte i ungdomspartier. Men vi vil ha alle mulige stemmer, det er kjempeviktig. Et fokusområde for oss er å få alle til å bli klar over at de har en viktig stemme i samfunnsdebatten.

Les også: Bør mediene være varsomme med unge bloggere?

Powered by Labrador CMS