Universitets-forsker kritiserer Nordlys for misvisende alkoholforside

Joda, det selges 17,3 prosent flere liter øl i Tromsø enn i 2006. Men så har befolkningen vokst med 18,9 prosent også.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert med nye utsagn fra sjefredaktør Nitteberg i Nordlys.

Og hva betyr det? Jo, at omsetningen av øl per person trolig har gått ned, og at den enkelte tromsøværing altså drikker mindre enn for ti år siden.

Oppsiktsvekkende uten økning

Det er på forsiden at Nordlys på vegne av tromsøværingene torsdag slår fast: «Vi drikker mer alkohol enn noensinne».

Regnestykket i reportasjen lyder som følger:

• I 2006 ble det solgt 5,2 millioner liter øl, vin og sprit ved byens barer og restauranter, butikker og polutsalg.

• I 2015 var omsetningen de samme stedene økt til 6,1 millioner liter.

• Avisens konklusjon: Det årlige salget av alkoholholdig drikke har økt med nesten én million liter.

Og det er jo isolert sett riktig at salget har økt. Men det er ikke noe godt mål, skriver stipendiat Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø på sin Facebook-side. Han peker på at befolkningen i samme periode har økt fra 47.900 personer i 2006 til 56.942 i fjor.

– Sagt på en annen måte ville det vært oppsiktsvekkende hvis alkoholsalget i en by som har vokst med nesten 10.000 innbyggere ikke hadde økt, sier Stein til Journalisten.

To minutter å sjekke

Han tar imidlertid et lite forbehold på spørsmålet om det dermed er riktig at alkoholomsetningen per innbygger har gått ned.

– Endringen er veldig liten. Jeg har ikke sett på den statistiske signifikansen her (som er rommet for feilmargin, journ.anm.), men det er hvertfall ikke noen substansiell økning. Kanskje er det en liten dupp, sier Stein, som også mener Nordlys burde satt Tromsø-tallene opp mot nasjonale tall.

– Er Nordlys’ oppslag feil?

– Det er kun riktig hvis de slenger inn setningen om at «vi drikker mer alkohol enn noensinne,» men det er også «fordi vi er blitt flere mennesker over 18 år.»

Hovedpoenget Stein ønsker å få fram er imidlertid ikke avisens tallblunder, men at Nordlys og journalister i andre saker med enkle grep kan sette flere tall i sammenheng for å gi nyttig samfunnsanalyse. Særlig i lys av den økende mengden data som er lett tilgjengelig fra kilder som Statistisk Sentralbyrå (SSB).

– Jeg stusset litt på oppslaget da jeg kom på jobb i morges og brukte to minutter til å finne tallene jeg trengte. Når journalister skal bruke statistikk bør de kontrollsjekke tallene. Det har de åpenbart ikke gjort.

Stein mistenker Nordlys for å ha ønsket en bestemt forside.

– Når du leser artikkelen virker det nesten som de burde sett dette og at de kunne korrigert. Men det virker som den forsiden har vært viktigere for dem.

Forskeren har rett

Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys slår fast at Stein har helt rett i det han skriver etter at han har lest gjennomgangen. Når redaktøren legger tallene til UiT-forskeren til grunn stemmer det at hver innbygger drikker litt mindre enn tidligere.

– Det er bra vi har våkne lesere som korrigerer oss. Vi snakker gjerne med ham og andre kilder som gjør at journalistikken vår blir enda bedre. Og så er det et faktum at vi i sum drikker mer selv om den enkelte drikker mindre.

Noen timer etter at denne artikkelen er publisert nyanserer Nitteberg bildet. Han påpeker at det ikke er slik at man i deres artikkel tar for seg den enkeltes alkoholforbruk, men at den problematiserer at selv folk i Tromsø sjeldnere går på byen, kjøpes det mer alkohol. Butikken. Og at med flere Tromsøværinger øker også tallet og der har Jonas Stein et relevant poeng.

Han mener at tittelen med bruken av “VI” kan misforstås.

Nitteberg sier at Nordlys vil verken villede leserne eller skape et bilde av at Tromsøværinger er hardere på flaska enn tidligere. Han sier at de i redaksjonen burde gått dypere i tallene.

– Jeg er glad for at han påpeker ting som kan gjøre oss bedre og mer presise. Det skjerper oss og gjør bevisstheten, og sakene, enda bedre. Men derifra til en villet fremstilling om å skape sensajon er jeg ikke med på.

Powered by Labrador CMS