Joseph Pulitzer var en ungarsk-amerikansk publisist som fikk Pulitzer-prisen oppkalt etter seg. Foto: Pete Toscano/Flickr
Joseph Pulitzer var en ungarsk-amerikansk publisist som fikk Pulitzer-prisen oppkalt etter seg. Foto: Pete Toscano/Flickr

Her vil du garantert finne inspirasjon

Se hvem som er premiert for USAs beste journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble årets vinnere av kanskje den gjeveste journalistprisen i verden delt ut: Pulitzer-prisen. Den deles ut i 14 kategorier for journalistikk:

The Post and Courier vant prisen «public service» for «Til døden skiller oss ad». Juryen beskriver arbeidet som en «gripende serie» om hvorfor staten South Carolina er blant USAs dødligste for kvinner, og som har satt temaet på dagsorden.

• Journalistprisen for «breaking news» gikk til redaksjonen i The Seattle Times for deres digitale dekning av et jordskred som tok 43 menneskeliv. Juryen trekker også fram oppfølgere som undersøkte om katastrofen kunne vært unngått.

• Prisen for gravende journalistikk ble delt mellom New York Times Eric Lipton og Wall Street Journal-redaksjonen. Sistnevnte ble premiert for «Medicare Unmasked» som ga leserne innblikk i tidligere konfidensiell informasjon om amerikanernes helseleverandører. Lipton vant pris for å dekke hvordan lobbyister utøver innflytelse på kongressledere.

• Journalisten Zachary R. Mider fra Bloomberg News vant i kategorien undersøkende og forklarende journalistikk for det som beskrives som en tydelig og underholdende forklaring på hvordan så mange amerikanske selskaper unngår skatt. Se flere artikler her.

• Journalistene Rob Kuznia, Rebecca Kimitch og Frank Suraci fra lokalavisen Daily Breeze i L.A.-bydelen Torrance i California vant i kategorien for lokaljournalistikk. De vant for saker om korrupsjon i forstadens skoledistrikt, og for «imponerende» presentasjon på eget nettsted. Avisen har ifølge Poynter et opplag på 63.000 eksemplarer.

Washington Posts Carol D. Leonnig vant i kategorien nasjonal journalistikk for hennes dekning av Secret Service.

• Prisen for internasjonal journalistikk gikk New York Times-redaksjonen for deres «modige» og «levende» Ebola-dekning.

Diana Marcum fra Los Angeles Times vant featurekategorien for hennes portretter av mennesker fra Californias Central Valley som er rammet av tørken i delstaten.

• Kommentarprisen gikk til Lisa Falkenberg fra Houston Chronicle for «levende» kommentarer om misbruk fra storjuryer som blant annet har ført til justismord.

• Kritikkprisen gikk til Mary McNamara fra Los Angeles Times for hennes «kunnskapsrike kritikk» om at skifter i det kulturelle landskapet påvirker fjernsynet.

Kathleen Kingsbury fra The Boston Globe vant prisen «editorial writing» for serien «Not Included», som tar leserne med på en reise inn i restaurantarbeidernes bankkontoer for å vise menneskelige kostnader av inntektsforskjeller.

The Buffalo NewsAdam Zyglis vant avistegnerprisen for måten han koblet med leserne på.

• Fotoprisen for breaking news gikk til fotoavdelingen på St. Louis Post-Dispatch for billeddekningen av opptøyene i Ferguson.

• Featurefotoprosen gikk til frilanseren Daniel Berehulak for New York Times for hans gripende bilder fra Ebola-rammede Vest-Afrika.

Ebola og database

Norske medieleledere Journalisten har vært i kontakt med kjenner best New York Times’ brede dekning av Ebola av vinnerne.

Nettsjef Frank Gander i NRK kjenner arbeidene «Til døden skiller oss ad» til The Post and Courier og Medicare-arbeidet fra Wall Street Journal.

– De evner på hver sin måte å løfte databasejournalistikken i hver sin retning. Medicare med brukerdeltakelse, avsløringer og systemkritikk. Til Death Do Us Part med personifisering, sterke historier og tv- og feature-virkemilder digitalt, skriver Gander i en SMS til Journalisten.no.

Premien i hver kategori er på 10.000 amerikanske dollar, knapt 80.000 kroner. Pulitzer-prisen ble første gang delt ut i 1917.

Pulitzer deler også ut priser i kategorier for bøker, drama og musikk.

Powered by Labrador CMS