Den anerkjente fotografen Christopher Morris snakket til en fullsatt sal på Hell. Foto: Angelica Hagen
Den anerkjente fotografen Christopher Morris snakket til en fullsatt sal på Hell. Foto: Angelica Hagen

Christopher Morris' råd til journalister: – Ikke mist kontroll på folket

HELL (Journalisten): Mener det er et stort problem at folk ikke lenger stoler på mediene. 

Publisert Sist oppdatert

Den anerkjente pressefotografen Christopher Morris er på Hellkonferansen i helgen. Han har ni års erfaring som fotograf i Det hvite hus - og har dekket valgkampene i denne perioden. 

Under den siste valgkampen skjedde det imidlertid noe som førte til at Morris mottok flere hatmeldinger i tiden etter. Så mange at hans arbeidsgiver Time Magazine ikke ville la ham dekke Donald Trumps arrangementer på tre måneder. 

Arrestert

Morris hadde nemlig fått eksklusiv tilgang til Trump for å lage en behind the scenes-reportasje. Fotografen skulle møte Trump etter han var ferdig på et arrangement i Virginia og ble sittende i pressekroken for å vente til arrangementet var over.

Under arrangementet brøt det ut opptøyer, som Morris jo kunne tenke seg å fotografere. Men han ble blokkert av en ansatt i Secret Service. Da Morris forsøkte komme seg rundt agenten, ble han dratt inn igjen med kraft. Noe han likte dårlig og ba agenten “gi faen”, forteller han til Hell-deltakerne lørdag formiddag.

Dette utviklet seg til at Secret Service-agenten, ifølge Morris, kastet seg over ham og førte til at fotografen startet å sparke. Agenten skal så ha tatt kvelertak på ham.

Etter ni år i Det hvite hus kjente de andre i Secret Service ham godt. Da de kom bort for å høre om hva som hadde skjedd, skulle Morris vise kvelertaket han ble utsatt for - og demonstrerte det på agenten. Dermed ble han lagt i håndjern og arrestert for vold mot en offisiell tjenestemann.

Hat mot mediene 

Dette skal ha funnet sted parallelt med at Donald Trump gjentatte ganger pekte og viste mistillit til mediene. Noe som engasjerte tilskuerne. 

– Når Trump snakker negativt om mediene, roper tilskuerne engasjert. De hater mediene. Dette bidro til at jeg ble ekstra irritert da jeg ikke fikk fotografere, og det gjorde at saken eskalerte, sier Morris. 

Han forklarer at hele arrangementet var et sted for hat og frykt. Det største problemet nå mener han er at mediene ikke lenger har tillit i samfunnet. Pressen har mistet kontrollen på USA. Han forklarer at mediene i større grad er i hendene på folket. 

Han har en klar oppfordring til journalistene i Norge:

– Vær forsiktig. Ikke mist kontroll på folket. 

Boikott 

Her hjemme i Norge begynner vi også å se en større mistillit til mediene. Falske nyheter har blitt et større problem og flere politikere velger i større grad å spre budskapet sitt i egne kanaler framfor å snakke med kritiske journalister. 

Justisminister Per Willy Amundsen har blant annet truet med boikott av avisen Nordlys etter han ikke var fornøyd med hvordan avisen fremstiller Fremskrittspartiet. Sylvi Listhaug er blant politikerne som sprer mye av budskapet sitt på Facebook.

Hennes rådgiver, Espen Teigen, forklarer på Hell at Listhaug på ingen måte vil unngå mediene, men at hensikten med å dele på Facebook er å nå de som ikke leser tradisjonelle medier.

Han presiserer at det ikke er deres strategi å svekke pressens tillit.

Powered by Labrador CMS