Barents Observer-redaksjonen med redaktør Thomas Nilsen (i blått) på besøk i Moskva for noen år siden. Foto: privat

Utenriks=departementet overrasket over redaktør=sparking

Vil be Barentssekretariatet forklare seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at Thomas Nilsen har fått sparken med umiddelbar virkning som redaktør i nettavisen Barents Observer. Nilsen har ligget i konflikt med arbeidsgiveren siden eierne - de tre nordligste fylkeskommunene - i mai nektet nettavisen å jobbe under Redaktørplakaten.

Utredes

Årsaken til avskjedigelsen er at styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet mener den tidligere redaktøren har opptrådt illojalt. Han vil ikke kommmentere ytterligere på avskjedigelsen.

– Jeg ønsker ikke å gå mer inn på dette. Dette er en personalsak, sier Olsen til Journalisten.

– Hvorfor skjer oppsigelsen nå?

– Vi fant det riktig på det nåværende tidspunkt.

– Hva skjer med Barents Observer nå?

– Den driftes videre av konstituert leder Laila Dalhaug i Barentssekretariatet. Hun søker å finne en løsning.

Olsen viser samtidig til at pressemannen Thor Woje leder en utredning om Barents Observers framtid, og som skal legges fram på et representantskapsmøte i Barentssekretariatet før jul.

Les alt om Barents Observer-saken her.

Redegjørelse

Det er Utenriksdepartementet som finansierer Barentssekretariatet i Kirkenes, som Barents Observer er en del av. Departementet har tidligere uttrykt støtte for at nettavisen må få redaksjonell frihet.

– Fra UDs side har vi vært tydelige på at styret må klare å skape ro i organisasjonen slik at Barentssekretariatet og Barents Observer kan fortsette sitt gode arbeid. Vi er derfor overrasket over denne utviklingen i saken og vil be Barentssekretariatet om en redegjørelse.

Det skriver statssekretær Tore Hattrem (Høyre) i Utenriksdepartementet i en uttalelse til Journalisten. Departementet understreker at de ikke har arbeidsgiveransvar overfor ansatte i Barentssekretariatet.

– Vi kommenterer derfor ikke selve avskjedigelsen, som er en personalsak.

Til UDs involvering, sier styreleder Stig Olsen at han ønsker å møte departementet for å gi en orientering om saken.

Beklagelig

Barents Press, som er en sammenslutning av journalister i Barents-regionen, reagerer negativt på at sparkingen av Nilsen. I en pressemelding skriver styreleder Amund Trellevik at dette er en svært dårlig dag for ytringsfriheten i Norge.

– Dagens avgjørelse sender en klar beskjed til Russland om at det i grunnen ikke står så bra til med grunnleggende journalistiske verdier i Norge heller, skriver Trellevik.

Barents Press fremhever at nettavisen i løpet av det siste tiåret har utviklet seg til å bli et av det viktigste stedene for nyheter om Barents-regionen, og har spesialisert seg på felt som miljø, atomsikkerhet, militæret, politikk, samfunnsutvikling og grensekryssende samarbeid.

– I en tid der vi opplever store utfordringer knyttet til våre russiske kollegers arbeidsforhold, er det svært beklagelig å oppleve at norske regionale politikere i Nordland, Troms og Finnmark først legger bånd på en redaktørs redaksjonelle frihet, ved å nekte ham å undertegne Redaktørplakaten, og senere sparker redaktøren for at han bruker sin rettmessige frihet til å kritisere vedtaket som begrenser hans frihet.

Trellevik beskriver styreleder Stig Olsens begrunnelse for avskjedigelsen som hul.

– Nok en gang hentes begrepet illojal fram når personer tar viktige samtaler ut i det offentlige rom. Dette er en trussel mot demokratiet og den transparensen Norge liker å si at vi kjemper for.

– Ved å nekte Nilsen og resten av redaksjonen i BarentsObserver å undertegne Redaktørplakaten avslører eierne, det vil si politikere i Nord-Norge, sin manglende forståelse for hvordan en fri og uavhengig presse fungerer. Det viser også at fylkeskommunene ikke forstår dagens virkelighet i Russland, der man må oppfylle en rekke formelle krav for å i det hele kunne søke om pressevisum og akkreditering.

Barents Press ber nordnorske politikere snarets melde seg opp til et kurs i journalistikk.

Powered by Labrador CMS