Barents Observer-redaksjonen med redaktør Thomas Nilsen (i blått) på besøk i Moskva for noen år siden. Foto: privat
Barents Observer-redaksjonen med redaktør Thomas Nilsen (i blått) på besøk i Moskva for noen år siden. Foto: privat

Utenriks=departementet overrasket over redaktør=sparking

Vil be Barentssekretariatet forklare seg.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at Thomas Nilsen har fått sparken med umiddelbar virkning som redaktør i nettavisen Barents Observer. Nilsen har ligget i konflikt med arbeidsgiveren siden eierne - de tre nordligste fylkeskommunene - i mai nektet nettavisen å jobbe under Redaktørplakaten.

Utredes

Årsaken til avskjedigelsen er at styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet mener den tidligere redaktøren har opptrådt illojalt. Han vil ikke kommmentere ytterligere på avskjedigelsen.

– Jeg ønsker ikke å gå mer inn på dette. Dette er en personalsak, sier Olsen til Journalisten.

– Hvorfor skjer oppsigelsen nå?

– Vi fant det riktig på det nåværende tidspunkt.

– Hva skjer med Barents Observer nå?

– Den driftes videre av konstituert leder Laila Dalhaug i Barentssekretariatet. Hun søker å finne en løsning.

Olsen viser samtidig til at pressemannen Thor Woje leder en utredning om Barents Observers framtid, og som skal legges fram på et representantskapsmøte i Barentssekretariatet før jul.

Les alt om Barents Observer-saken her.

Redegjørelse

Det er Utenriksdepartementet som finansierer Barentssekretariatet i Kirkenes, som Barents Observer er en del av. Departementet har tidligere uttrykt støtte for at nettavisen må få redaksjonell frihet.

– Fra UDs side har vi vært tydelige på at styret må klare å skape ro i organisasjonen slik at Barentssekretariatet og Barents Observer kan fortsette sitt gode arbeid. Vi er derfor overrasket over denne utviklingen i saken og vil be Barentssekretariatet om en redegjørelse.

Det skriver statssekretær Tore Hattrem (Høyre) i Utenriksdepartementet i en uttalelse til Journalisten. Departementet understreker at de ikke har arbeidsgiveransvar overfor ansatte i Barentssekretariatet.

– Vi kommenterer derfor ikke selve avskjedigelsen, som er en personalsak.

Til UDs involvering, sier styreleder Stig Olsen at han ønsker å møte departementet for å gi en orientering om saken.

Beklagelig

Barents Press, som er en sammenslutning av journalister i Barents-regionen, reagerer negativt på at sparkingen av Nilsen. I en pressemelding skriver styreleder Amund Trellevik at dette er en svært dårlig dag for ytringsfriheten i Norge.

– Dagens avgjørelse sender en klar beskjed til Russland om at det i grunnen ikke står så bra til med grunnleggende journalistiske verdier i Norge heller, skriver Trellevik.

Barents Press fremhever at nettavisen i løpet av det siste tiåret har utviklet seg til å bli et av det viktigste stedene for nyheter om Barents-regionen, og har spesialisert seg på felt som miljø, atomsikkerhet, militæret, politikk, samfunnsutvikling og grensekryssende samarbeid.

– I en tid der vi opplever store utfordringer knyttet til våre russiske kollegers arbeidsforhold, er det svært beklagelig å oppleve at norske regionale politikere i Nordland, Troms og Finnmark først legger bånd på en redaktørs redaksjonelle frihet, ved å nekte ham å undertegne Redaktørplakaten, og senere sparker redaktøren for at han bruker sin rettmessige frihet til å kritisere vedtaket som begrenser hans frihet.

Trellevik beskriver styreleder Stig Olsens begrunnelse for avskjedigelsen som hul.

– Nok en gang hentes begrepet illojal fram når personer tar viktige samtaler ut i det offentlige rom. Dette er en trussel mot demokratiet og den transparensen Norge liker å si at vi kjemper for.

– Ved å nekte Nilsen og resten av redaksjonen i BarentsObserver å undertegne Redaktørplakaten avslører eierne, det vil si politikere i Nord-Norge, sin manglende forståelse for hvordan en fri og uavhengig presse fungerer. Det viser også at fylkeskommunene ikke forstår dagens virkelighet i Russland, der man må oppfylle en rekke formelle krav for å i det hele kunne søke om pressevisum og akkreditering.

Barents Press ber nordnorske politikere snarets melde seg opp til et kurs i journalistikk.

Powered by Labrador CMS