Frilanser og forfatter Raymond Lidal ble arrestert i Jemen etter å ha filmet uten pressevisum. Foto: Nynorsk mediesenter

UD viser til frilansers arbeidsgiver

NRK gjør det samme for Jemen-arrestert som for fast ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansjournalist og forfatter Raymond Lidal (28) sitter arrestert i Jemen, mistenkt for spionasje. Pågripelsen skal ha skjedd natten mellom 28. og 29 mars, like etter at Saudi-Arabia innledet sine luftangrep mot Houti-militsen som forsøker å ta over landet.

Ifølge Utenriksdepartementet er det ingen utvikling i saken torsdag ettermiddag.

Filmet angrepene

Lidal filmet angrepene, og ble anholdt da han ikke kunne vise frem journalistvisum.  Han har siden 2013 bodd og studert i landet. Under studiene har han blant annet levert reportasjer og direkterapporter til NRKs sendinger.

– Hva gjør NRK for Lidal i dag?

– Vi er i løpende dialog med folk rundt ham, og forsøker å bistå med det vi kan. Slik situasjonen er nå kan jeg ikke gå ut med hva det er, men vi prøver å bidra så langt vi kan, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK.

– Hvor langt føler dere at deres ansvar som oppdragsgiver går for en frilanser i Lidals situasjon?

– Formelt sett er det slik at det formelle arbeidsgiveransvaret har vi for egne ansatte og journalister som vi sender på oppdrag til et sted, eller drar et sted etter avtale med oss. Raymonds situasjon er annerledes i den forstand at han bor og studerer i Jemen, hvor han leverer enkelte saker til oss. Det formelle ansvaret er derfor ulikt. Men når det gjelder hva vi faktisk gjør er det mye av det samme som vi ville gjort for en fast medarbeider. Det handler om kontakten med norske myndigheter.

– Så det er ingen grunn til å frykte at frilanseren er helt overlatt til seg selv?

– Nei. De andre mediene han har skrevet for får svare for seg. Men for vår del føler vi åpenbart et ansvar for ham, all den tid han har jobbet på oppdrag for oss. Han har også vært fastere tilknyttet NRK tidligere, både som praktikant og tilkallingsvikar.

Ingen sikkerhetsvurdering

Kalbakk forteller videre at de erfaringene NRK sitter på fra tidligere situasjoner der journalister har blitt arrestert eller tatt til fange, er nyttige i arbeidet nå. De har også rutiner for å snakke med både frilansere og øvrige ansatte om sikkerhetsrisiko på oppdrag i utlandet.

Dette er imidlertid annerledes overfor bofaste, som gjerne kjenner den lokale sikkerheten bedre enn de gjør på Marienlyst.

– Det som er spesielt i Jemen er at forverringen skjedde veldig brått. I den perioden var ikke Raymond på noe oppdrag for oss. Vi var derfor ikke i noen dialog rundt vurdering av situasjonen. I og med at han bor der som student, og ikke hadde reist dit som journalist for oss, så var det ikke naturlig at vi på eget initiativ tok opp den generelle sikkerhetssituasjonen med ham. 

Ansvarlig redaktør Gard Steiro I Bergens Tidende (BT) bekrefter på sms at også de er i kontakt med Raymond Lidals familie. Hva avisen gjør utover dette hverken vil eller kan han gå inn på.

Bør ta ansvar

NRK og BTs kontakt med blant annet Lidals familie er i tråd med hva leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag mener medier som kjøper frilansstoff bør gjøre.

– Oppdragsgivere bør absolutt ta og føle et ansvar for at frilansere som levere stoff, tekst og bilder, og spesielt de som oppsøker farlige områder. Kjøper de inn stoff fra områder der de selv ikke vil sende inn egne medarbeidere tar en på seg et stort ansvar, sier Spence og fortsetter

– Der er generelt viktig å stille spørsmål om frilanseren har forberedt seg, har sikkerhetskurs, kan førstehjelp og forstår den politiske situasjonen dit de skal. Oppdragsgiver må forvisse seg om at frilanseren har den nødvendige kunnskapen.

- Kontakt arbeidsgiver

Torsdag ettermiddag er det ifølge pressekontakt Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet ingen utvikling departementet kan kommentere. Det er fortsatt dialog med Jemens myndigheter, men UD har ingen bekreftet informasjon hun kan gå ut med.

– Det er mye bedre at du bruker arbeidsgiveren hans som kilde enn oss, sier Salvesen.

– Han er frilanser, så han har ingen arbeidsgiver?

– Han har jo levert stoff til NRK, sier Salvesen.

Etter at saken ble publisert ønsker Salvesen å presisere at på grunn av situasjonen i Jemen er det svært vanskelig å skaffe informasjon. I tillegg vil hun siteres på:  

- Personen det gjelder har levert saker til NRK. Dette gjør ikke NRK til hans arbeidsgiver. Vi har registrert at NRK har gitt ut informasjon om sitt forhold til frilanseren og du kan gjerne ringe dem og høre om de har noe informasjon.

 

 

Powered by Labrador CMS