PFU:

Faksimile av Brennpunkt-dokumentaren 'Den siste reisen', som ble sendt 3. mars i år.
Faksimile av Brennpunkt-dokumentaren "Den siste reisen", som ble sendt 3. mars i år.

Frykter at NRK har utløst flere selvmord

Brennpunkt-program om aktiv dødshjelp opp til behandling i Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

NRK Brennpunkt sendte tirsdag 3. mars i år dokumentarfilmen “Den siste reisen”, om en alvorlig syk kvinne som velger å avslutte livet sitt på en klinikk i Sveits. Tirsdag 25. august skal pressens selvdømmeorgan avgjøre om NRK har brutt et sentralt punkt i etikkreglene.

Se sakene som kommer til behandling tirsdag, inkludert to andre klager på Brennpunkt, her

Sterke reaksjoner

“Den siste reisen” vakte til dels sterke reaksjoner, blant annet hos personer som mener at NRK bidro til å øke risikoen for flere selvmord her i landet.

Morten Horn, humanetiker og overlege ved Oslo Universitetssykehus, er blant dem som har klaget programmet inn for PFU. De øvrige er Rådet for legeetikk, Rådet for sykepleieetikk, organisasjonen Menneskeverd og Lars Mehlum, senterleder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, samt en vanlig seer.

Klagerne viser til punkt 4.9 i Vær Varsom-plakaten, om å vise varsomhet ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk.

Overlege Morten Horn
Overlege Morten Horn

Horn kritiserte Brennpunkt-programmet i harde ordelag i dagene etter at det ble sendt, blant annet i et innlegg i Stavanger Aftenblad.

“Det er ikke varsomhet når mediene beskriver assisterte selvmord på en så detaljert måte som Brennpunkt gjør i denne dokumentaren. Det er uvørent. For meg som lege er det åpenbart at denne filmen kan vise andre selvmordsutsatte hvordan de skal gå fram for å få begått selvmord i Sveits, i trygge omgivelser og under oppsyn av en omsorgsfull lege”, skrev Horn i innlegget.

Han mener at dødshjelp er en kriminell handling som dertil er uetisk.

Dagen før det ble sendt fikk NRK-programmet “Den siste reisen” gullruten for beste tv-dokumentar.

Løpende debatt

Medienes omtale og fokusering på aktiv dødshjelp var allerede et hett tema da Brennpunkt sendte sin dokumentar. En snau måned tidligere skrev Horn et innlegg i Journalisten der han ga råd til journalister om dekningen av aktiv dødshjelp. Bakgrunnen var en PFU-klage mot TV 2 som hadde sendt filmen“The suicide tourist” om ALS-syke Craig Ewert som tok sitt liv på aktiv dødshjelp-klinikken Dignitas i Sveits.

I januar i år avgjorde PFU ved en såkalt forenklet behandling at TV 2 ikke hadde brutt god presseskikk ved å sende filmen.

Frykter flere selvmord

I klagen mot Brennpunkt-programmet “Den siste reisen” argumenterer Horn og to av organisasjonene med at NRKs framstilling kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.

Klagerne tar Norsk Presseforbunds egen veileder om omtale av selvmord til inntekt for sitt syn. Det anføres at varsomhetskravet i Vær Varsom-plakaten primært handler om å forebygge at mennesker som har økt risiko for å ta livet sitt kan bli påvirket til virkelig å gjøre dette etter å ha blitt eksponert for visse typer medieoppslag om selvmord.

De samme klagerne mener at “Den siste reisen” romantiserer selvmord, med en rekke utsagn fra deltakerne. De påpeker også at dokumentaren ikke viser til at det finnes hjelpetiltak for mennesker som vurderer å ta sitt liv.

Avviser smittefare

NRK viser til at NRK at hovedpersonen i filmen hadde tatt sin beslutning om å be om å få hjelp til å avslutte livet lenge før Brennpunktredaksjonen ble kjent med henne.

NRK avviser også klagernes anførsel om smittefare og glorifisering av selvmord.

“Selv om vi følger et menneske som velger å avslutte livet på en slik måte tar vi ikke dermed stilling til temaet. De kritiske røstene fikk god plass i NRKs totale dekning”, heter det i NRKs tilsvar.

Powered by Labrador CMS