Ekspertutvalg skal granske varsleres rettigheter

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf mener det er på tide at varslere får et bedre rettslig vern.

Publisert Sist oppdatert

Utvalget skal gå gjennom arbeidsmiljøloven for å sikre rettighetene til varslere, melder NRK.

Nedsettelsen av et ekspertutvalg som skal gå gjennom hele regelverket for varslere er en oppfølgning av regjeringens forslag om bedre vern av varslere som ble sendt ut på høring tidligere i år.

Der foreslo regjeringen blant annet at alle bedrifter med flere enn ti ansatte skal ha egne varslerrutiner, at også innleid arbeidskraft skal omfattes at et varslervern, at myndighetene skal ha taushetsplikt overfor dem som varsler og at lovverket skal gjøres tydeligere for å synliggjøre viktigheten av varsling.

– Det som har preget dette feltet opp gjennom lang tid er at man har nærmet seg det fra en ren arbeidsrettslig synsvinkel, der de grunnleggende menneskerettighetsspørsmålene ikke bare er skjøvet i bakgrunnen, men helt glemt. Det er en utfordring vi har i et så godt demokrati som vårt at vi etter hvert tar noen av disse grunnleggende rettighetene for gitt og dermed glemmer å vurdere dem skikkelig i denne type spørsmål, sier forsker Anine Kierulf ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo til NRK.

Hun mener det er på høy tid at de som varsler om kritikkverdige forhold nå får en bedre rettslig vern og peker på at ytringsfrihet både er en rett i grunnloven og en menneskerettighet.

Les også: Regjeringen vil ha bedre vern av varslere

Powered by Labrador CMS