Håvard Nyhus blir fast i Vårt Land. Foto: Pressemelding Vårt Land.
Håvard Nyhus blir fast i Vårt Land. Foto: Pressemelding Vårt Land.

Håvard Nyhus går til avisen som først introduserte ham for journalistikken

Gir slipp på frilanstilværelsen for å jobbe som debattutvikler og kommentator i Vårt Land.

Publisert Sist oppdatert

Mandag tiltrer Håvard Nyhus i den faste stillingen i Vårt Land. Han har vært spaltist i avisen i tre år, og ser dermed på det som en naturlig utvikling av det engasjementet.

Han legger ikke skjul på overfor Journalisten at han har et nært forhold til avisen han nå begynner å jobbe i. Det er den første avisen han begynte å lese som liten gutt og var hans introduksjon til journalistikken. På den måten er sirkelen sluttet, påpeker han.

– Det er heller ikke til å legge skjul på at stillingen kom på et beleilig tidspunkt etter at det oppsto en knute på tråden med Bergens Tidende, sier han. 

BT reagerte på at Nyhus laget reklame samtidig som han var mediekommentator for avisen. Noe som resulterte i at frilanseren måtte gå på dagen. 

Ble headhuntet

Han forteller at det var en av Vårt Lands hodejegere som tok kontakt med ham før jul. Han var umiddelbart veldig beæret og velvillig innstilt.

– For meg er dette en ny opplevelse. Jeg har vært frilanser hele min karriere. Nå dedikerer jeg meg fullt og helt til ett prosjekt. Det blir en ny erfaring, men er noe jeg ønsker. Det har grodd frem som en erkjennelse for meg at jeg ønsker større forspliktelse hos en arbeidsgiver, der jeg kan gå inn med alle krefter. 

Nyhus forklarer at Vårt Land er en avis han ser bare blir viktigere og viktigere i den norske avisfloraen. Det strategiske skiftet som har vært i avisen tiltaler han veldig.

– Jeg opplever avisen anno 2017 som en veldig god match for meg og mine kvalifikasjoner og styrker. Det er en avis som er ledende på mange av verdidebattene som preger livene våre.

Hente debattene hjem

Her viser Nyhus til blant annet debattene om aktiv dødshjelp og tvillingabort. Han forklarer at en av hans kampsaker blir å vinne tilbake litt av terrenget Vårt Land har tapt til Klassekampen. Han mener Vårt Land er et naturlig hjem for mange av disse debattene.

Han påpeker også at debatten om akademisk doping og rusmidler i terapeutisk øyemed som ble løftet av Anders Danielsen Lie i Aftenposten, heller skulle vært på trykk i Vårt Land.

– Mitt prosjekt vil være å hente disse hjem til Vårt Land.

Sterk meddelelsesbehov

Han ser også fram mot å boltre seg på kommentatorplass. Ifølge ham selv har han et sterkt meddelsesbehov.

– Å ha en fast havn for det gleder jeg meg til. Det er noe med det å finne et hjem etter hvert. Det er vel en naturlig utvikling hos en 35-åring, at man legger de frie årene litt bak seg og blir mer oppmerksom på verdien av å knytte tette bånd. 

Nyhus er utdannet journalist og har i tillegg grunnfag statsvitenskap og mellomfag idéhistorie. Nyhus har bakgrunn blant annet som redaktør i Natt&Dag og som kommentator i Bergens Tidende. 

I tillegg til Nyhus har Vårt Land ansatt Dana Wanounou og Sondre Bjørdal i faste, nyopprettede stillinger. Åste Dokka blir forlagsredaktør i Vårt Land Forlag og kommentator i Vårt Land.