Vårt Oslo ble felt da PFU behandlet lukket sak. Bildet er fra et tidligere møte.

Vårt Oslo felt i lukket PFU-sak

– Viste ikke tilstrekkelig hensyn overfor mennesker i sorg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Pressens Faglige Utvalg (PFU) møttes onsdag 1. mars, ble avisa Vårt Oslo felt i en sak som gikk for lukkede dører.

Rundt klokken 09 en dag i oktober i fjor meldte avisa at en person hadde blitt påkjørt av toget og var alvorlig skadet. Noe senere skrev de: «Ifølge politiet tyder mye på at det dreier seg om et selvmord».

På kvelden samme dag ble opplysningene fjernet etter at personer hadde reagert på omtalen. Artikkelen ble også delt på Facebook, der folk kunne kommentere nyheten, skriver PFU-sekretariatet i sin oppsummering av saken. Facebook-delingen ble også fjernet denne kvelden.

Klager er pårørende, og mener Vårt Oslo har brutt tre punkter i Vær varsom-plakaten: 3.9 om å opptre hensynsfullt i det redaksjonelle arbeidet, 4.9 om varsomhet med omtale av selvmord og selvmordsforsøk, samt 4.6 om å ta hensyn til hvordan omtale av ulykker kan virke på ofre og pårørende.

Vårt Oslo mener i sitt tilsvar til klagen at de ikke har brutt Vær varsom-plakaten.

PFU starter sin vurdering med å fastslå at Vårt Oslo var i sin fulle rett til å omtale påkjørselen og konsekvensene den fikk for omgivelsene, samtidig som de konstaterer at opplysningen om at det trolig handlet om et selvmord ble formidlet tidlig, før alle pårørende var varslet om hendelsen og dødsfallet.

De konkluderer med brudd på to punkter i Vær varsom-plakaten:

«Utvalget forstår at omtalen av selvmord virket belastende på de etterlatte. Informasjonsansvaret til pressen må vektes opp mot hensynet til mennesker i sorg eller ubalanse, slik det er beskrevet i VVP 4.6. I denne saken mener utvalget at hensynet til pårørende veier tyngre enn informasjonsbehovet, og PFU faller ned på at Vårt Oslo ikke viste tilstrekkelig hensyn overfor mennesker i sorg. Opplysningen om at personen trolig tok sitt eget liv, utgjorde etter PFUs syn en unødvendig tilleggsbelastning for de pårørende på det tidspunktet opplysningen ble publisert.»

Vårt Oslo har brutt god presseskikk på punkt 4.6 og 4.9 i Vær Varsom-plakaten.

Powered by Labrador CMS