Assisterende redaktør Bjarte Ystebø i Norge Idag betrakter utspillet som et uttrykk for omsorg fra leserne. Foto: Norunn Hågan Walvick, Norge Idag
Assisterende redaktør Bjarte Ystebø i Norge Idag betrakter utspillet som et uttrykk for omsorg fra leserne. Foto: Norunn Hågan Walvick, Norge Idag

Lesere gjør opp for kristent stofftyveri

Ville hindre rettssak mellom Norge Idag og medarbeidere hos konkurrenten Dagen. Giverne viser til 1. Korinterbrev.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalistene John Solsvik og Klaus Gustavsson i Dagen aksepterer tilbudet fra leserne av Norge Idag. Dermed har en ganske unik krangel mellom de to kristne avisene funnet sin løsning. Men ikke uten noen avsluttende verbale sverdslag.

– Jeg må si at det er pinlig for Norge Idag at privatpersoner skal kjøpe dem ut av den knipen de har satt seg selv i, sier Solsvik til Journalisten.no.

– Vi er nokså sikker på at vi ville ha vunnet i retten, sier assisterende redaktør Bjarte Ystebø i avisa som forsynte seg.

Journalist John Solsvik i Dagen. Foto: Privat
Journalist John Solsvik i Dagen. Foto: Privat

Punger ut

“Ikke lag rettssak, Dagen!”

Dette er overskriften i en henvendelse til Dagen fra “noen lesere av Norge Idag”. De har reagert på at Norsk Journalistlag ble koplet inn i saken og at Solvik og Gustafsson sendte krav på 8.000 kroner til synderavisa.

Beløpet var ment som kompensasjon for det journalistene, med støtte fra Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk, oppfatter som et soleklart stofftyveri. I juni forsynte Norge Idag seg med det meste av en avisside i Dagen og gjenga den som faksimile, med typografi og det hele fra originalartikkelen. Dette reagerte Dagen og de to artikkelforfatterne sterkt på.

Som Journalisten.no skrev fredag så saken ut til å havne i retten etter at Norge Idag nylig skrev på lederplass at det ikke var aktuelt å foreta noen botsøvelse.

Les om saken her

– Vi møter i retten – om saken kommer langt nok, het det blant annet i lederen. Der hevdet avisa at en slik kopieringspraksis er helt vanlig innenfor all journalistisk virksomhet i verden.

“Vi krediterte dem faktisk og gav dem ære for en sak. Det var hele faksimilens hensikt … Vi trodde vi gjorde ære på avisen”, skrev Norge Idag i lederen.

Vil forhindre rettssak

I henvendelsen til Dagen heter det at de som har sendt den vil betale regningen på 8.000 kroner.

“Den viktigste grunnen for dette, er at slikt som dette skal ikke forekomme blant kristne. Vi viser bl.a. til 1. Kor. 6,7: “Allerede det at dere har rettssaker mot hverandre, er et nederlag for dere.” Vi håper dette kan føre til at det ikke blir noen rettssak mellom Dagen og Norge IDAG. Rent økonomisk ville jo en rettssak medføre et langt større beløp enn 8.000 kroner.”

Henvendelsen er signert av Jan Pedersen i Søgne, på vegne av “noen lesere av Norge IDAG”.

Det er et frodig miljø, dette her

Det har ikke lykkes Journalisten.no å komme i kontakt med Pedersen. Selbekk opplyser at Pedersen er en ivrig skribent av leserbrev i begge avisene.

– Det er et frodig miljø, dette her. Pengene er betalt inn og står på konto. Jeg synes dette rett og slett er litt vittig, sier Dagens redaktør.

Han legger til at problemet i saken er at det foreligger et klart stofftyveri. Selbekk understreker at Dagen ikke er part i saken, men at det er de to medarbeiderne som har ønsket å forfølge den.

– Jeg har prøvd å unngå en konflikt mellom Dagen og Norge Idag. Derfor håper jeg at saken nå får sin avslutning. Det har vært en spesiell opplevelse.

– Hvor trygg er du på at noe liknende ikke kan skje igjen fra samme hold?

– Jeg må vel tro at man har lært noe. I alle fall håper jeg det.

Legger saken død

Originalsaken i Dagen til høyre, gjengivelsen hos konkurrenten Norge Idag til venstre.Foto: Silje Rognsvåg, Dagen
Originalsaken i Dagen til høyre, gjengivelsen hos konkurrenten Norge Idag til venstre.
Foto: Silje Rognsvåg, Dagen

John Solsvik sier til Journalisten at han og Gustafsson er innstilt på legge saken død som følge av utspillet fra Norge Idags lesere.

– Dette gjør vi for å unngå Norge Idags rop om oppmerksomhet, for det er det de er ute etter.

Han understreker at pengene ikke er viktige for ham selv og Gustafsson, men at de ønsker å få knesatt et prinsipp om at man ikke kan stjele stoff aviser imellom.

– Dette er veldig spesiell og meget pinlig sak. Det er ulovlig å stjele stoff på en slik måte. Ikke bare etter norsk presseetikk, men også ifølge Bibelen. Det bør Norge Idag kjenne til, sier Solsvik.

– Omsorg fra leserne

Sjefredaktør Finn Jarle Sæle i Norge Idag befinner seg på reise i USA og Journalisten.no har ikke klart å komme i kontakt med ham. Assisterende redaktør Ystebø har følgende kommentar til den siste utviklingen i saken:

– Dette er ikke noe vi har bedt om. Vi opplever innbetalingen som en veldig omsorg fra våre lesere. Det er flere lesere som har henvendt seg til oss om saken og som mener at vi ikke har gjort noe galt. Derfor har de ønsket å hjelpe oss.

Det kunne blitt en interessant rettssak, med Vebjørn Selbekk som vitne

– Solsvik i Dagen mener det er pinlig for Norge Idag at dere må la leserne kjøpe dere ut av en knipe?

– Vi har ikke bedt om at noen skal kjøpe oss løs. Vi er nokså sikker på at om dette skulle gått til behandling for domstolene, hvilket vi sterkt ville beklage, så ville vi vinne der. Vi må ikke glemme at sjefredaktøren i Dagen har bygget hele sin berømmelse på en helsides faksimile (i Magazinet. Red.anm.) med omstridte Muhammed-karikaturer fra Jyllands-Posten. Derfor kunne det blitt en interessant rettssak, med Vebjørn Selbekk som vitne.

– Så du ser en parallell mellom Muhammed-faksimilen og det Norge Idag tok fra Dagen?

– Jeg ser i hvert fall at min gode venn Vebjørn Selbekk ville møte seg selv i døren. Det er ikke sikkert at han ville kjent seg selv igjen.

Selbekk har følgende å si om Ystebøs faksimile-sammenlikning:

– En ikke helt uviktig forskjell var kanskje at jeg spurte om lov.

Powered by Labrador CMS