Prisvinnerne Vegard Venli og Eiliv Frich Flydal mottok prisen lørdag kveld. Foto: John Bones
Prisvinnerne Vegard Venli og Eiliv Frich Flydal mottok prisen lørdag kveld. Foto: John Bones

Slik vant Dagbladet-journalistene Dataskup

Les jurybegrunnelsen og lær av vinnerne Vegard Venli, Eiliv Frich Flydal og Ola Strømman og andre nominerte til Dataskup-prisen.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble Dagbladets journalister Vegard Venli og Eiliv Frich Flydal tildelt Dataskup-prisen under konferansen med samme navn for arbeidet med søppelkrisa i Oslo i vinter.

Journalistene undersøkte hvorfor selskapet Veireno hadde så store problemer med å hente søpla i Oslo sist vinter. Til egen avis sa Flydal i helgen at de fikk materialet de trengte gjennom innsynsbegjæringer til kommunen.

– Mens søppelbergene hopet seg opp i Oslos gater var vi opptatt av å gå bak nyhetsbildet og se hva som var årsakene til at dette kunne skje. Hva var det som skjedde inne i søppelselskapet og Renovasjonsetaten som gjorde at søpla hopet seg opp i gatene?

Det er Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (Skup) som står bak Dataskup-prisen, som deles ut til et fremragende og selvstendig stykke undersøkende journalistikk som gjør bruk av dataverktøy. Formålet med prisen er også å inspirere til økt bruk av slike verktøy.

Dagbladet vant prisen i konkurranse med VGs Psykiatriavsløringen, Luftslottet Dale av Stavanger Aftenblad og Kulturkameratene, også fra Dagbladet.

Publiserte metoderapporter

Søppelkrisen vant prisen fordi juryen mener det bør være til inspirasjon å bruke dataverktøy til journalistikk i daglig journalistikk for å trenge dypere ned i en sak.

– De går systematisk til verks etter alle kunstens regler: De spør om innsyn, programmerer, utnytter Excels formelmuligheter, spør om mer innsyn, tilpasser deres arbeidsmetoder etter omstendighetene, lar data intervjue data og bygger egne databaser. Og hele tiden husker de den større kontekst: hvem er anvarlig for offentlig utbud? heter det fra juryen, som bestod av Nils Mulvad, Helena Bengtsson og Brigitte Alfter.

Mandag publiserte Skup metoderapportene til de fire nominerte. I metoderapporten viser Dagbladets journalister hvordan de jobbet for å få ut data fra kommunen og hvordan de bearbeidet dataene.

– Gjennom analyser og kobling av store mengder data kunne Dagbladet blant annet vise detenorme omfanget av klager og problemer. De journalistiske metodene ga avsløringer somsatte dagsorden flere ganger vinteren 2017. Artiklene ble en politisk belastning for detrødgrønne byrådet og Renovasjonsetaten. Veireno mistet kontrakten med kommunen, blepolitianmeldt og begjærte oppbud. Avsløringene skapte også interne stridigheter mellombyrådet og flere av deres støttespillere i bystyret, skriver Dagblad-journalistene i sin metoderapport.

Powered by Labrador CMS