Ga eksklusiv-avtale og tok på munnkurv

Trine Skei Grande ville ikke gi uttalelser til Teknofil fordi hun hadde lovet eksklusivitet til Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Ole Morten Knudsen i det A-presse-eide nettstedet Teknofil skulle skrive en sak om svenske FRA-lagen kontaktet han Trine Skei Grande i Venstre fordi partiet har markert seg i saken. Men i Venstre var det ingen som ville gi kommentar.

Avslag per sms

«Trine Skei Grande har en sak på dette som kommer i morgendagens Aftenposten. De ble lovet eksklusivitet og derfor må vi nesten vente til de har saken på trykk,» heter det i en tekstmelding fra Martha Nilson. Nilson er rådgiver i Venstres stortingsgruppe.

Journalisten har sendt sms til Skei Grande i håp om å få henne i tale, men har ikke lyktes med dette. Informasjonsrådgiver Jan-Christian Kolstø i Venstre ringte tilbake til Journalisten etter en henvendelse til ham om å få stortingsrepresentanten i tale.

Kolstø mener at det kan ha skjedd en misforståelse og forteller at partiet ville kommentere saken, men uttalelsen som ble vedtatt i sentralstyret hadde informasjonsrådgiveren tilbudt Aftenposten eksklusivt.

– Er dette noe dere gjør ofte?

– Nei, det skjer ikke ofte.

– Men dette er en uttalelse vedtatt i sentralstyret, altså en fellesnyhet, hvorfor er dette så viktig å få ut eksklusivt?

– Jeg synes det er vanskelig å kommentere uten å bryte avtalen vi har inngått med Aftenposten, sier han. Selv ikke stikkord om hva uttalelsene handler om ønsker han å dele.

Tøff konkurranse

Kolstø forteller at situasjonen ville vært den samme om det var en journalist fra VG som ringte, og ikke Teknofil.

– Men skal et politisk parti i et land hvor pressefriheten er så sterk avstå fra å svare på spørsmål fordi det er gitt en avtale om eksklusivitet?

– Slik er verden blitt, og konkurransen er blitt så stor at av og til kreves eksklusivitet for at saken skal nå fram. Slik er det blitt, og det må man forholde seg til, sier Kolstø.

– Har du drøftet plassering og omfang av saken med journalisten?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Men når du sier du ikke vil kommentere det, så oppfatter jeg at dere har drøftet omfanget.

– Nei, jeg har ikke drøftet det.

Ville følge sperrefrist

Ole Morten Knudsen i Teknofil ringte torsdag for å få en kommentar fra Venstre, og han mener det ikke har skjedd noen misforståelse slik Kolstø hevder. Han fikk da beskjed om at de var opptatt, men ville ringe tilbake noe senere.

– Jeg skrev ferdig artikkelen og så fikk jeg beskjed om at Grande ikke kunne uttale seg siden hun hadde inngått en eksklusiv-avtale med Aftenposten, forteller Knudsen.

I uttalelsen som Aftenposten har fått eksklusivt uttrykker Skei Grande sjokk og bekymring over den nye loven. Hun ber statsminister Stoltenberg få klarhet i hvordan den påvirker det norske personvernet, ikke minst med tanke på internettrafikken inn og ut av landet.

– Det forbauser meg at hun ikke kunne sagt dette til meg med en gang. Det er et problem for samfunnsdebatten at de holder igjen slike uttalelser, sier Knudsen.

– Saken blir grei nok, men den kunne nok vært bedre med uttalelse fra Venstre.

Powered by Labrador CMS