Etter 40 år dropper Bygdebladet lørdagsutgaven

Nå er redaktør Reidar Opsal spent på lesernes reaksjon etter at avisen legges om denne uken. Se også hvilke andre aviser som har kuttet lørdagen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi kjører et prøveprosjekt ut året.

Det sier ansvarlig redaktør Reidar Opsal om at Bygdebladet med Ørskog i Møre og Romsdal som hjemkommune nå legger om utgivelsene. Fra og med kommende fredag får avisens lesere avisen på tirsdager og nettopp fredager i stedet for onsdager og lørdager.

Håper å nå bedriftsmarkedet

Hovedårsaken er leveringsproblemer med lørdagsavisen. Men det er óg andre grunner. Ved å flytte til fredag rekker avisen fram til alle abonnenter rundt om i landet på utgivelsesdagen. Redaktøren håper avisen med et opplag på 2.439 eksemplarer kan bli mer attraktiv for bedriftsmarkedet.

– Vi leverer til mange firmaadresser som uansett ikke leser avisen på lørdag. Kanskje kan vi bli en mer attraktiv annonseplass når vi kommer på fredager.

Bygdebladet har vært i familien Opsals eie siden 1970-tallet da faren Kjell startet avis i hjembygda Sjøholt. Han mente det var marked for en mer lokal avis enn Sunnmørsposten i den nordlige delen av Sunnmøre.

Opsal omtaler det som et prøveprosjekt fordi han er svært spent på hvordan leserne vil reagere på omleggingen.

– I 40 år har vi kjørt med dagene vi har i dag. Da må vi si at vi er veldig spent på om folk som er vant til å få avisen til frokost lørdag syns det er greit å få den på fredag.

Tirsdag ble det kjent at Opdalingen med et nettoopplag på 1.995 eksemplarer flytter lørdagsutgaven til fredag. Omleggingen begrunnes med klager fra abonnenter på dårlig levering på lørdag.

– Når responsen fra våre lesere har vært såpass entydig og konstruktiv så lar vi det veie tungt når vi nå har besluttet å bli en onsdag- og fredagsavis. Vi har også luftet muligheten for flere av våre større annonsekunder, og når også de i tillegg var så entydig positive, så ble det egentlig et enkelt valg, sier ansvarlig redaktør Tore Aasheim til egen avis.

Mange aviser legger om

Og de to avisene er ikke alene. Sør-Varanger Avis med et opplag på 3.594 eksemplarer ble nylig reddet fra konkurs. Siste lørdagsutgave kom 5. november. Utgaven er nå flyttet en dag fram.

Den noe større avisen Vest-Telemark Blad med et opplag på 5.484 eksemplarer kuttet lørdag som utgivelsesdag i oktober og går ned fra tre til to utgivelser i uka.

Journalisten har tidligere omtalt Brønnøysunds Avis (3.621 i opplag) som har varslet at lørdagsutgaven droppes fra februar. Sagát flyttet nå i november lørdagsutgaven til fredag.

Fjordabladet og Sunnmøringen kuttet begge lørdagen som utgivelsesdag allerede i mai.

Men det er også aviser som holder på lørdagsutgaven. Ansvarlig redaktør Randi Olsen i Bømlo-Nytt sier det har gått bra med lørdagsdistribusjonen for deres del.

– Vi har allerede gått ned til to dager med utgivelse på onsdag og lørdag. Leserne har satt pris på å få helgestoff i lørdagsutgaven, sier Olsen til Journalisten.

I tenkeboksen

Os og Fusaposten kommer i dag ut onsdager og lørdager. Ansvarlig redaktør Jostein Halland sier at de har diskutert å legge om til å utgi avis på tirsdager og fredager, men foreløpig ikke tatt noen beslutning.

– Vi jobber fortsatt med å optimalisere lørdagsdistribusjonen. Derfor er dette en fortløpende vurdering. Det kan være vi kaster oss relativt raskt rundt om vi ser det er den veien det går, sier Halland til Journalisten.

Jan Inge Fardal i Sogn Avis er misfornøyd med distribusjonen, men sier han ikke har noen plan i skuffen om å endre på lørdagen.

– Vi har ingen planer om umiddelbare endringer, men det er en katastrofe det som skjer. Hvor lenge vi kan fortsette sånn vet jeg ikke, sier Fardal, som legger til at han har sett en liten forbedring på lørdagen i løpet av november.

Må betale for aviser som ikke distribueres

Ansvarlige redaktør Fred C. Gjestad i Raumnes, som har én dekningskommune, har heller ingen plan om omlegging. Han er mer opptatt av Postens krav om minimumslevering på 500 eksemplarer, noe som gjør at hans avis må betale rundt 75.000 kroner i året for rundt 300 aviser som ikke leveres inn til Posten.

– Det er kostnader som kommer i tillegg til alle andre kostnader som vi har i tilknytning til lørdagsomleggingen, som transport- og distribusjonskostnader, sier Gjestad til Journalisten.

Han sier at han regner på om avisen må kutte ut budlevering i enkeltområder eller droppe Posten helt som distributør.

Satser på bedring

Møres ansvarlige redaktør Tore Aarflot i Møre er heller ikke fornøyd med leveringen på lørdager. Han forteller at avisen har gått til det skritt å legge ut gratis aviser i bygder med leveringsproblemer for at abonnentene skal få avis. Men han har ikke vurderert å kutte lørdagen nå.

– Vi syns at når vi først har hatt en ordning med lørdagsombæring så må vi stille krav til at den må være like bra som før.

– Men dere kan legge om til fredag?

– Vi syns det er litt kjapt å bestemme oss for det etter to lørdager selv om muligheten ligger der. Fokuset vårt må ligge på at vi må klare det.

Andøyposten kommer ut på tirsdag, onsdag og lørdag. Ansvarlig redaktør Jørn Aune forteller at de har hatt problemer med lørdagsdistribusjonen de siste to ukene, men ikke vurdert å gjøre noe med lørdagsutgaven.

– Det er fordi vi har en stor del som distribueres på egen kjøl. Frekvensen er noe som diskuteres i hele Medie-Norge, men vi er foreløpig ikke kommet dit, sier Aune.

Powered by Labrador CMS