Sidsel Wold. Foto: Kathrine Geard
Sidsel Wold. Foto: Kathrine Geard

Snart ingen norske i Teheran

Visumene løper ut og reporterne reiser hjem. NRKs Sidsel Wold kan bli lengst.

Publisert Sist oppdatert

Den norske dekningen av Iran etter valget er snart overlatt til en eneste reporter, hvis ikke nye journalistvisa blir innvilget.

Måtte reise

VG hadde reporter og fotograf i Teheran til søndag, da visumet til Per Olav Ødegaard og Helge Mikalsen gikk ut.

– Vi vurderer å søke nye visa, men det er en omstendelig prosess, sier utenriksredaktør Frode Holst. Ødegaard og Mikalsen ble banket opp av iransk politi og kom hjem til Oslo med stygge sår på beina.

Frilansjournalisten Gry Winther har dekket valget og urolighetene for TV 2. Visumet hennes går ut torsdag. Hun reiser ut i natt, forteller fungerende utenrikssjef Sonja Skeistrand.

Wold har visum

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold har visum som først går ut tirsdag i neste uke. Hun fortsetter å rapportere fra den iranske hovedstaden, men jobber fra hotellet etter forbudet mot å rapportere fra gatene, sier utenriksredaktør Stein Bjøntegård.

Han er usikker på hvorfor Wold fikk visum for en lengre periode enn norske kolleger, men tror det kan ha sammenheng med at hun søkte svært tidlig. Skeistrand i TV 2 sier den iranske ambassaden var svært hjelpsom i visumprosessen, men at redaksjonen fikk beskjed om at det var uaktuelt å søke visum for lengre tid.

Frilansere

Aftenpostens Jørgen Lohne kom hjem i går fordi visumet utløp. Både han og kolleger søker nytt visum til Iran, men det er usikkert om og når søknadene blir innvilget, forteller utenriksleder Aasmund Willersrud.

Norske medier har i liten grad knyttet til seg iranske frilansere. Willersrud sier det delvis kan forklares med at det hittil har vært forholdsvis enkelt å få visum, slik at behovet ikke var like stort. Aftenposten holder seg oppdatert på situasjonen i landet blant annet via eksiliranske kilder og er forsiktige med å sitere sine kontakter i landet direkte, av frykt for deres sikkerhet.

NRK har heller ikke gjort avtaler med iranske journalister, men flere medarbeidere har gode kontakter etter besøk i landet de siste årene.

 

Powered by Labrador CMS