Torbjørn Røe Isaksen ønsker en debatt om medienes språkbruk. Foto: Høyre.
Torbjørn Røe Isaksen ønsker en debatt om medienes språkbruk. Foto: Høyre.

Irritert over medienes konfliktspissing

Høyres Torbjørn Røe Isaksen raser, eller, han er i hvert fall irritert på medienes dramaturgi under valgkampen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I blogginnlegget “Jeg RASER!” forsøker Torbjørn Røe Isaksen å rette søkelyset mot det han karakteriserer som medienes opphaussing av konflikter i politikken. Han mener dette skjer gjennom at mediene snikinnfører bestemte ord og viser blant annet til VGs oppslag om at Siv Jensen «tar et oppgjør» med sympatibølgen Arbeiderpartiet har fått etter tragedien på Utøya.

– Saken i dag ville fremstått mer nøktern uten «tar oppgjør med». Det er overdreven språkbruk og resonnementene har hun gitt før, som i Dagbladet for to dager siden, sier Røe Isaksen.

Dramaturgi og løgn

Røe Isaksen mener det er nok av ting mediene kan konfrontere politikerne med, men opplever at den aktuelle saken er som om å stramme skruen noen hakk lenger enn man trenger.

Også Jan Arild Snoens blogg «Vil vi virkelig vite alt?» drøfter Snoen problemstillingen og viser til en introduksjon til et innslag med justisministers Knut Storberget. Her sier programleder at Storberget «tok sterkt avstand» fra Hagen.

– Jeg kan ikke se at Storberget brukte slike utsagn. Å hevde at noen «tar avstand fra» folk når de bare er uenige, er vanlig «dramaturgi», som det heter i media – eller «løgn», som det heter i dagligtale, skriver Snoen.

Stein i glasshus

Røe Isaksen sier at det ikke er vanskelig å forstå hvorfor mediene tyr til disse små grepene, og innrømmer at det er greit av og til. Og han innrømmer gjerne at han nå kaster stein i glasshus.

– Vi politikere vet jo å utnytte oss av dette. Politikere og journalister er gjensidig avhengig av hverandre. Og er omtalen god for partiet, så hører du heller ingen klager, sier han.

Høyremannen forteller at bakgrunnen for blogginnlegget er at han ønsker en debatt om medienes språk, slik det har vært om politikerne etter 22. juli.

Ikke helt enig

Sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen er enig med Røe Isaksen i at politikeren kaster stein i eget glasshus. Strand mener høyrepolitikeren burde heller gå i seg selv enn å gå løs på andre.

Strand mener at mediene ikke går for langt i å oppsøke konfliktene.

– Jeg følger han ikke der. Det er mange konfliktlinjer i Norge, det er en av grunnene til at det er så mange politiske partier her i landet. Norge er ikke så homogent man kan få inntrykk av.

Gå i seg selv

Professor i mediesosiologi Toril Aalberg ved NTNU forteller at det er langt fra noe nytt fenomen at mediene går langt på tittelplass og gjerne spisser konfliktene.

– Jeg forstår hva Røe Isaksen er ute etter. Dette er et gammelt triks for å gjøre saken større og mer salgsverdig enn den kanskje var i utgangspunktet, sier hun.

Aalberg som også er utdannet dr.polit. i statsvitenskap legger til at også politikerne er blitt flinkere til å spisse sine utsagn for å gjøre saken sin mer interessant for mediene.

På et generelt grunnlag, sier hun, har journalistene en viss tolkningsfrihet, for det gjengis ikke ordrett, og tilspissingen skjer ofte i tittelen, og da kan det være at det er ikke journalisten selv som har skrevet tittelen.

– Jeg tror nok at mediene uansett hadde hatt godt av å gå i seg selv på dette feltet, i hvert fall mer enn de i dag gjør.

Powered by Labrador CMS