FAU-leder Inge Martinsen reagerer på VGs dekning. Foto: Faksimile VG Nett/privat
FAU-leder Inge Martinsen reagerer på VGs dekning. Foto: Faksimile VG Nett/privat

- VG konkluderer med mobbing

FAU-leder synes det er merkelig at han ikke ble kontaktet før VG publiserte saken om bursdagsselskap ingen kom i.

– Det er blitt fremstilt som en mobbesak. Det er det ikke. Og det er veldig ugreit å leve med. Alle har beklaget og har forsøkt å bøte på det som skjedde. Ingen visste at de andre ikke kom, sier en mamma i klassen til de to guttene som ikke fikk gjester.

Hun vil ikke stå frem med navn siden hun ikke vil ha mer blest om saken, og heller ikke vil bli kontaktet for å bruke tilsvarsrett offentlig.

Hun omtaler den triste hendelsen som en av disse helgene der det skjedde mye og der sykdom spilte inn.
Se VGs svar her.

En sak på skolen

Lørdag 23. november ble en trist dag for to åtte år gamle gutter. Det kom ingen gjester til bursdagsfesten. Moren til den ene gutten delte et bilde av urørte godteskåler på Facebook.

Bildeteksten lød: “2 spente gutter skulle feire barnebursdag sammen, og ingen dukket opp.”

Søndag 8. deseber publiserer VG saken: De inviterte til 8-års dag. Men ingen kom.** Skjult mobbing som gjør veldig vondt, både på papir og digitalt. I tilknytning til artikkelen er det også en bursdagsprotokoll der leserne kan dele egne erfaringer. Saken er siden fulgt opp i en serie artikler både i VG og andre medier.

VG var ikke kjent med at skolen iverksatte flere tiltak allerede da guttene kom på skolen mandagen etter den mislykte bursdagfeiringen. FAU tok saken opp i møte to dager senere. Det hadde også vært tema i klassen, og det var opprettet sak på skolen i samråd mellom rektor og FAU.

Skeiv fremstiling

FAU-leder Inge Martinsen synes det er merkelig at han ikke ble kontaktet av VG før de publiserte saken. Han har mottatt en rekke henvendelser fra foreldre i etterkant av oppslagene. Foreldre som ifølge Martinsen hadde lagt seg helt flate da de ble kjent med at ingen hadde kommet. I dagene som fulgte hadde de både unnskyldt seg, kjøpt gaver og latt barna gjøre opp for seg personlig på skolen.

Både FAU-lederen og den anonyme moren synes det er fryktelig trist at noe slikt kan skje. Og begge mener det er viktig å belyse problematikken.

Mammaen mener samtidig at en hel gruppe foreldre på skolen er blitt urettferdig uthengt som mobbere. Og at fremstillingen i VG er veldig ensidig. 

– Det å se at hele Norges befolkning, idrettskjendiser og tverrpolitisk ledelse mener vi burde skamme oss, føles ikke helt greit. Det er en fryktelig skeivt fremstilt foreldregruppe. Det er ingen foreldre som har gått sammen for å ekskludere noen. Det er et sjokk å lese. Det er noen foreldre her som opplever at alt som ble gjort for å gjøre det så godt som mulig igjen for disse guttene nå har vært helt forgjeves. (Anklagen om at foreldrene gikk sammen for å eksludere noen er ikke VGs, red.anm.)

Hun viser til at alle nå vet hvilke foreldre det dreier seg om. Kvinnen skjønner at det er et viktig problem å ta opp, men mener bygda kunne vært anonymisert. Hun stiller også spørsmål ved hvor sunt det er for en klasse at dette tas opp igjen så lang tid etter at det hadde vært et tema blant elevene i dagene etter bursdagen. Og hun minner om at det er åtteåringer det er snakk om.

Nasjonalt viktig

Inge Martinsen understreker at han ikke ønsker å dysse ned eventuell mobbing eller legge lokk på slike hendelser. Men han spør seg om ikke VG lar målet helliggjøre middelet.

– Nasjonalt har det vært viktig å få fokus på dette tema. Lokalt sett er det problematisk når vi får det midt oppe i en lokal prosess. Det mediekjøret som har vært de siste to dagene gjør ikke prosessen lettere fremover.

Han viser til at det i følge alle elevundersøkelser er god trivsel og lite mobbing på skolen generelt. Martinsen understreker også at FAU tok tak i saken med en gang den ble kjent på Facebook, og at selv om det kanskje ikke gikk raskt nok, var det allerede før saken havnet i VG en prosess i gang på skolen hvor de har som mål å bedre samarbeidet mellom FAU og skoleledelsen for at slike ting ikke skal skje igjen.

– VG har etter mitt skjønn konkludert med at det er mobbing, og kjørt på det. Jeg påstår ikke at det er sånn eller sånn. Den prosessen vi er inne i vil avdekke om VG har konkludert riktig, eller ikke. 

Powered by Labrador CMS