Faktisk.no skal være nettstedet NRK, Dagbladet og VG skal samarbeide om faktasjekk på.
Faktisk.no skal være nettstedet NRK, Dagbladet og VG skal samarbeide om faktasjekk på.

Dagbladet, VG og NRK inngår faktasjekk-samarbeid

Stiftelsen Fritt Ord bidrar med to millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

NTB har sendt ut en invitasjon til et pressetreff der de tre mediene vil presentere samarbeidet på Litteraturhuset i Oslo klokken 16 tirsdag ettermiddag.

Etter hva Journalisten forstår er temaet et innholdssamarbeid fram mot valget der de tre mediene vil gå sammen om et nettsted for å faktasjekke påstander.

Den nye tjenesten som de tre mediehusene står bak, har fått navnet Faktisk.no. Nettstedet er registrert på en VG-medarbeider. 

Kristoffer Egeberg blir sjef

Ingen av de tre mediene har ønsket å kommentere innholdet på pressemøtet overfor Journalisten.

Etter hva Journalisten forstår skal også den kontrollerende Schibsted-eieren Stiftelsen Tinius har spilt en rolle i samarbeidet. Fritt Ord bidrar ifølge direktør Knut Olav Åmås med to millioner kroner.

Redaksjonen for faktasjekk-nettstedet skal sitte i Schibsteds lokaler.

Ifølge NTB er det Dagbladets gravejournalist Kristoffer Egeberg som inviterer i til pressekonferansen. Flere medier melder at han er utpekt til å lede den nye tjenesten.

I kjelleren i Litteraturhuset vil blant annet sjefredaktørene Gard Steiro i VG, John Arne Markussen i Dagbladet og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen være til stede.

NTB er ikke med på initiativet. På Journalistens jubileumskonferanse 9. mars opplyste nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes at nyhetsbyrået har henvendt seg til flere konkrete medier om et samarbeid om å avsløre falske nyheter.

Rausere ordskifte

Målet med Faktisk er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge. Prosjektet skal være til nytte for alle og være åpent for flere samarbeidspartnere, melder NRK.

– Svaret på problemet med falske nyheter er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet. Vi håper at Faktisk skal styrke redaktørstyrte mediers stilling som leverandører av kvalitetssikret journalistikk, og med det bidra til et mer opplyst ordskifte i Norge, sier Gard Steiro i en pressemelding.

 

Powered by Labrador CMS