Einar Otto Stangvik og Natalie Remøe Hansen tok imot Dataskup-prisen lørdag. Foto: Angelica Hagen
Einar Otto Stangvik og Natalie Remøe Hansen tok imot Dataskup-prisen lørdag. Foto: Angelica Hagen

Dataskup-pris til «Ned=lasterne»

VGs «Nedlasterne» stakk av med den aller første Dataskup-prisen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dataskup-prisen for 2016 er tildelt Håkon Høydal og Einar Otto Stangvik i VG for prosjektet «Nedlasterne», som avslørte pedofile nettverk verden rundt. Også Natalie Remøe Hansen deltok i prosjektet og tok i mot pris under Data-Skup-konferansen i Oslo lørdag kveld.

Det er første gang denne prisen deles ut, og den gis til arbeid som har brukt dataverktøyer som redskap i undersøkende journalistikk.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «De har brukt en rekke nye metoder, og på den måten har de satt helt nye standarder som kan inspirere mange, ikke bare i Norge, men i en rekke land.» I tillegg legger juryen vekt på samarbeidet på tvers av avdelingene. 

Juryen la også vekt på de etiske retningslinjene som lå bak arbeidet og at konfrontasjonen med kildene ble gjort på en ordentlig måte. I juryens begrunnelse heter det at prosjektet brukte en rekke programmer og nye verktøy for å hente ut data. 

Viktig med god presentasjon

Natalie Remøe Hansen forteller Journalisten at det er moro at juryen legger vekt på samarbeidet og at det settes pris på datadreven journalistikk. 

Einar Otto Stangvik mener datajobben i seg selv er liten i det store og det hele.

Einar Otto Stangvik mener en god presentasjon i et sliktprosjekt er like viktig som dataene han hentet ut. Foto: Angelica Hagen
Einar Otto Stangvik mener en god presentasjon i et slikt
prosjekt er like viktig som dataene han hentet ut. 
Foto: Angelica Hagen

– Selv om det er en datadreven pris er det satt pris på samarbeidet, det er viktig. Du kan ikke ha en datapris kun basert på data og tekst. Det er viktig med en god presentasjon. Datajobben i seg selv er liten i det store og hele. Det er fint om Data-Skup-priser kan fokusere på det å gjøre data tilgjengelig for alle, sier Stangvik. 

Her kan du lese hvordan VG jobbet med Nedlasterne

Håkon Høydal er på fjellet og var ikke til stede for å motta pris lørdag. Til VG sier han: 

– Det er veldig hyggelig at de trekker frem at vi har behandlet mennene ordentlig. Vi var hele veien opptatt av å behandle alle med respekt. Man har krav på det selv om man har gjort ting som får konsekvenser.

Prestisje

For litt siden vant prosjektet også pris under internasjonale ONA. Arbeidet er også blitt kåret til beste digitale journalistikk av NONA-juryen tidligere i år. 

Juryen besto av Helena Bengtsson, redaktør for dataprosjekter i The Guardian, Brigitte Alfter, redaktør for Journalismfund og Nils Mulvad, redaktør i Kaas & Mulvad. Prisen på 50.000 kroner er finansiert av Dagbladets stiftelse.

SKUP-prisen er delt ut hvert år siden 1990 og er blitt Norges mest prestisjetunge utmerkelse for undersøkende journalistisk arbeid. Dataskup-prisen bærer formelt navnet Dagbladets stiftelses pris for undersøkende datajournalistikk fordi prispengene på 50.000 kroner er finansiert av Dagblad-stiftelsen.

 

Powered by Labrador CMS