Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman vant pris. Foto: Privat
Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman vant pris. Foto: Privat

VG vant nordisk pris for datajournalistikken i «tvangsloggene»

Imponerende klassisk vaktbikkje-journalistikk, heter det i juryens begrunnelse.

Publisert Sist oppdatert

– Det er selvfølgelig veldig kjekt. Det er veldig mange i VG som har vært involvert i prosjektet, og det har vært gøy og inspirerende å jobbe med teamet på redaksjonell utvikling, sier VG-journalist Synnøve Åsebø til VG, som meldte saken først

Hun har sammen med journalist Mona Grivi Norman avslørt ulovlig beltebruk ved norske helseinstitusjoner. Prosjektet ble jobbet frem med midler fra VG-spaden.

Les også: VG måtte kjempe for innsyn i tvangstallene

Her er begrunnelsen fra juryen: 

«En klassisk gedigen avsløring. Folk stopper opp og makthavere tar affære. Et unikt og sjokkerende datamateriale er forbilledlig digitalisert og formidlet. Elegante animasjoner og grafikker medvirker i den voldsomme historien om regelbrudd, overgrep og likegyldighet hos dem som skulle ta seg av de svakeste. Imponerende klassisk vaktbikkje-journalistikk, fortalt med de mest moderne virkemidler.»

Det var journalist Øyvind Engan som tok imot prisen på VGs vegne under prisutdelingen NODA 2017 i Odense i Danmark fredag kveld. Det var i alt 45 kandidater til årets NODA-priser.

Også Fædrelandsvennen mottok Nordic Datajournalism Award for arbeidet med tjenesten Innsyn.no, som åpner opp skjulte dokumenter for journalister og publikum.

Les mer om Innsyn.no her: Hvis det offentlige ikke åpner opp, gjør Tarjei det for dem

 

Powered by Labrador CMS