Hege Storhaug er nominert til årets navn i VG. Foto: rights.no
Hege Storhaug er nominert til årets navn i VG. Foto: rights.no

Hege Storhaug leder kampen om å bli årets navn

Den islamkritiske journalisten og samfunnsdebattanten Hege Storhaug er nominert til årets navn av VGs lesere. 

Publisert Sist oppdatert

– Dette vil jo høres litt blærete ut, men jeg er ikke overrasket. Det viser at det er flere enn meg som er bekymret for Norges fremtid, og det overrasker meg ikke, sier Hege Storhaug om nominasjonen. 

Før helgen begynte VG nominasjonen til årets navn 2015. VG nominerer 15 kandidater, og leserne kan nominere og stemme på hvem de vil.

Når denne avstemningen er avsluttet, sender VG listen over til TNS Gallup. De foretar deretter en meningsmåling for å kåre vinneren.

Leder stort

Det er VG-leser Runar Lehne som har nominert Storhaug. Han skriver i sin nominasjonstekst: 

«Fordi hun kjemper for Norge og for de undertrykte. Hun tør stå opp mot det som truer vårt demokrati, noe ingen andre i dette landet tør gjøre.»

På få dager er Storhaug blitt kandidaten med desidert flest stemmer. Mandag ettermiddag har hun over 16.000 stemmer. Nummer to på lista, ishockeyspiller Mats Zuccarello Aasen, har drøyt 9.300 stemmer.

– Det betyr faktisk ikke så mye for meg personlig, men enormt mye politisk. Jeg mener at dette er et formidabelt politisk signal. Det viser at mange er enige med meg om at situasjonen er ute av kontroll og at fremtiden er usikker. 

Rett til å være nominert

Hege Storhaug er journalist og informasjonsleder i stiftelsen Human Rights Service. Hun har ofte skapt kontroverser med sine islamkritiske ytringer, senest med boka «Islam. Den 11. landeplage».

Interessert i medienyheter? Følg journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

Ansvarlig redaktør Torry Pedersen i VG opplyser at selv om Storhaug er kontroversiell og meningene hennes ikke nødvendigvis speiler den største delen av befolkningen, er det ikke aktuelt å fjerne henne fra nominasjonslista.

– Storhaug er en kontroversiell samfunnsdebattant, men hun har like mye rett til å være kandidat til årets navn som alle andre. Dessuten må befolkningen få nominere og stemme på den de vil. Antall stemmer og kommentarer Storhaug har fått så langt viser at det er engasjement blant folket, og det er jo positivt.

På spørsmål om hvor lett det er å stemme flere ganger i kåringen, svarer Pedersen at muligheten for det er begrenset.

Mads Gilbert i fjor

Pedersen legger til at fjorårets vinner av årets navn var lege og Palestina-aktivist Mads Gilbert. En person mange også oppfatter som kontroversiell. 

Gilbert ble også nominert av VGs lesere. Med over 28.000 stemmer var han klart foran kandidaten som fikk nest flest, Katrine Olsen Gillerdalen, mor til Odin som begikk selvmord etter å ha blitt mobbet i flere år. Hun mottok over 17.000 stemmer. I tillegg gjorde Gilbert det best i meningsmålingen blant befolkningen.

– Så det vil si at Storhaug kan vinne i år?

– Det er for tidlig å si noe om. Først må vi se hvem som blir nominert, og så ta stilling til det da. 

Powered by Labrador CMS