Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening. Arkivfoto: Journalisten.

– Seriøse medier bør tydeliggjøre de etiske retningslinjene

Resett hevder de følger Vær varsom-plakaten. Som et motsvar bør andre medier få tydeligere fram hva de etiske retningslinjene betyr, mener Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg mener det er på tide at redaktørstyrte mediene tydeliggjør overfor publikum hva det vil si å følge Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten, sier generalsekretær i Norsk redaktørforening, Arne Jensen. 

Den ti år gamle historien om Trine Skei Grande og en tenåring har preget mediene de siste dagene. Tidligere i dag skrev Journalsiten at den høyreorienterte nettavisen Resett tilbød mannen i historien et stort pengebeløp for hans versjon, penger de hevder kom fra «en anonym leser».

LES OGSÅ: Resett: Pengene kom fra anonym leser

Hvem som helst

Resett-redaktør Helge Lurås sier til Journalisten at han ikke er medlem av Redaktørforeningen og at Resett heller ikke er medlem av noen av presseorganisasjonene. Likevel står det på Resett.no at de følger Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten. 

– Vi kan ikke nekte dem det, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen

– Det er et frivillig system, og redaktøren har dermed ingen andre forpliktelser enn de han selv velger å påtar seg. Det er litt av poenget.

Hvem som helst kan altså skrive at de følger pressens etiske retningslinjer, selv om de i praksis tolker retningslinjene som de selv vil, ifølge Jensen. 

– Tror du leserne er klar over hva disse retningslinjene innebærer?

– Nei, det tror jeg ikke. I hvert fall ikke de fleste. Jeg tror likevel flere spør seg hvor informasjonen er hentet fra. Det kan være er vanskelig i disse sosiale medier-tider, sier Jensen. 

Han tror folk blir mer og mer bevisste på hvilke medier som er seriøse og ikke, etter den økte oppmerksomheten rundt falske nyheter. Det er derfor han mener de seriøse meidene bør være flinkere til å formidle dette, slik at publikum forstår. 

– Da mener jeg mer utdypende enn med en kort tekst om at de følger Vær varsom-plakaten. Det bør synliggjøres og forklares skikkelig. 

– Kan tvinge fram historier

Generalsekretæren mener det er svært problematisk at medier som Resett tilbyr penger for å få kilder i tale. 

– Det er helt åpenbart i strid med Vær varsom-plakaten, og kan tvinge fram historier som er svært personlige og belastende for enkeltpersoner, sier han og viser særlig til siste setning i punkt 3.11: 

«Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon».

Dette er så langt høyst uvanlig i norsk journalistikk, ifølge Jensen, og han er derfor ikke bekymret. At Resett mener de skulle få pengene fra en kilde mener han ikke gjør saken noe bedre.

– Intervjuet hadde uansett vært en konsekvens av at noen betalte penger til kilden. Da spiller det ingen rolle hvor pengene kom fra. 

Powered by Labrador CMS