Trine Skei Grande kommenterer ryktene rundt seg selv i både VG og Aftenposten i dag. Foto: Kristine Lindebø
Trine Skei Grande kommenterer ryktene rundt seg selv i både VG og Aftenposten i dag. Foto: Kristine Lindebø

Derfor slår VG og Aftenposten opp ryktene rundt Skei Grande

– I denne omgangen får vi hennes versjon og må forholde oss til det hun sier, sier Aftenpostens Espen Egil Hansen. 

Publisert Sist oppdatert

Både VG og Aftenposten har slått opp rykteflommen rundt venstreleder og kommende kulturminister Trine Skei Grande på onsdagens avisforsider. De har igjen blitt sitert av andre medier, som NRK og Nettvisen. Det var Aftenposten som først intervjuet Skei Grande om ryktene. 

«Venstreleder Trine Skei Grande snakker første gang ut om sexryktene», står det blant annet på Aftenpostens forside, under tittelen «– Jeg er ingen overgriper» og et stort bilde av Grande. 

Ryktene om Skei Grande har florert på sosiale medier i lang tid og særlig den siste tiden, ifølge de to avisene. Bant annet dreier det seg om rykter fra en fest i Trøndelag for ti år siden og rykter om seksuelle overgrep. 

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen.Arkivfoto.
Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen.
Arkivfoto. 

– To grunner 

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, begrunner oppslaget i en nyhetskommentar i samme avis. Her skriver han at Aftenposten i utgangspunktet ikke omtaler rykter, og først ikke fant grunn til å omtale saken.

– Det er to grunner til at vi likevel skriver om ryktene, sier sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, til Journalisten. 

– Det viktigste er at hun nå kommenterer disse ryktene i form av et intervju, og dermed bringer det ut i det offentlige rom, sier han. 

– Det er en anledning til å få svar direkte fra henne. I tillegg har ryktene vokst til et slikt nivå at de har blitt et tema i samtalene rundt egnethet som minister. Erna Solberg har tatt dette opp med Skei Grande, sier Hansen, og mener derfor det er viktig at saken blir omtalt journalistisk. 

I saken omtaler Aftenposten ryktene, uten å skrive direkte hva de handler om. Skei Grande sier til Aftenposten: 

«– Jeg har levd et helt vanlig liv. Jeg har vanlige venner. Jeg har vokst opp i Trøndelag, jeg har drukket på fester. Jeg havnet i toppolitikken for noen år siden, og det var ikke noe jeg hadde planlagt, sier hun.

– Jeg kan sikkert ha gjort noen dumme ting, men jeg er ingen overgriper.»

Vanskelig vurdering 

Ifølge Hansen er det vanskelig å vurdere hvordan en skal omtale slike rykter, for å unngå å selv bidra til ryktespredning. 

– Det har nok vært grunnen til at det til nå har vært vanskelig eller feil å omtale ryktene. I denne omgangen får vi hennes versjon og må forholde oss til det hun sier. 

– Kan denne saken i Aftenposten bidra til å skape nye rykter? 

– Det er i hvert fall et dilemma i slike typer saker, sier han, men vil ikke kommentere dette ytterligere. 

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen
Sjefredaktør i VG, Gard Steiro. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen

VGs sjefredaktør Gard Steiro svarer på samme spørsmål: 

– Det er vanskelig å svare på, men nå har Skei Grande valgt å gå ut og kommentere disse ryktene, og det forholder vi oss til, sier Steiro. 

VG bestemte seg også for å skrive om ryktene fordi Skei Grande selv kommenterer dem offentlig. 

– Vi har her forholdt oss til det hun selv valgte å si, uten å bringe udokumenterte påstander ut i offentligheten, sier Steiro. 

– Tar eierskap 

Oppslagene ble også diskutert i Politisk kvarter på NRK P2 onsdag morgen.

– Saken er et uttrykk for den medievirkeligheten vi lever i, sa politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam

Han mener Skei Grande forsøker å ta eierskap til denne historien selv, ved å kommentere saken offentlig. 

– Hun markerer blant annet at dette etter hennes mening i stor grad dreier seg om en kampanje mot henne, politisk. Men det er klart det vekker oppsikt på nettopp denne dagen, sa Takvam. 

– Vi ser at hun har fortalt hele sannheten til statsminister Erna Solberg, og til statsministeren lyver man ikke. Jeg tenker det er det offentligheten trenger å vite om denne saken, sa Adresseavisens kommentator Tone Sofie Aglen, som var gjest på politisk kvarter. 

VG og Aftenposten har intervjuet Skei Grande om ryktene som blant annet handler om seksuelle overgrep. Foto: Kristine Lindebø
VG og Aftenposten har intervjuet Skei Grande om ryktene som blant annet handler om seksuelle overgrep. Foto: Kristine Lindebø 

 

Powered by Labrador CMS