Rolf J. Widerøe er karlagt ulovlig av Forsvaret. Foto: Martin Huseby Jensen
Rolf J. Widerøe er karlagt ulovlig av Forsvaret. Foto: Martin Huseby Jensen

Sjokkert over journalist-kartlegging

Medie-Norge reagerer på at en av Forsvarets tjenester, Etterretningsbataljonen, har kartlagt to VG-journalister ulovlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det skriver VG Nett torsdag. Stortingets overvåkningsorgan for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) har konkludert med at Hans Petter Aass, som nå jobber i Stavanger Aftenblad, og Rolf J. Widerøe har vært utsatt for ulovlig kartlegging.

Sjefredaktørene i de to avisene betegner kartleggingen som uhyrlig og som demokratisk problem.

Kritiske saker

På Forsvarets hjemmesider heter det at Etterretningsbataljonen “rekrutterer, selekterer og utdanner det best egnede personellet for tjenestegjøring i de ulike fagfelt for etterretningsstøtte til militære operasjoner i inn- og utland”. Bataljonen har sete på Setermoen i Indre Troms.

Aas og Widerøe har de siste årene jobbet med flere kritiske saker og bokprosjekter om de hemmelige tjenestene i Norge. Ifølge VG Nett har EOS-utvalgets undersøkelser vist at Etterretningsbataljonen har en mappe i sitt datanettverk der det er lagret informasjon om de to journalistene. Informasjonen omfatter navn, bilde, utdanning og arbeidshistorikk.

– Svært uheldig

EOS-utvalget skriver i et brev:

“Utvalget vil understreke at pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk og nyter et sterkt vern gjennom blant annet ytringsfriheten og pressefriheten. Det er svært uheldig om man på bakgrunn av sin journalistiske virksomhet behandles i systemene til de hemmelige tjenestene uten at det er tilstrekkelig grunnlag for det”.

- Dette er totalt uakseptabelt. Nå må vi få alle kort på bordet. Vi må få svar på hvem som tok beslutningen om denne kartleggingen. Dersom kritisk journalistikk skal føre til ulovlig kartlegging, så har vi et stort demokratisk problem, sier VGs sjefredaktør Torry Pedersen til egen avis.

Rystet Helle

Sjefredaktør Lars Helle i Aftenbladet bruker sterke uttrykk i en kommentarartikkel om saken:

“Etterretningsbataljonens kartlegging av aftenbladjournalist Hans Petter Aass og hans VG-kollega Rolf J. Widerøe er ikke bare ulovlig, den er uhyrlig. Dette er en trist dag for Norge. (…) Det er klart vi gnir oss i øynene: Seriøs, systematisk og grundig journalistikk møtes med hemmelige, autoritære metoder i statlig regi. Er all lærdom fra Lundkommisjonens rapport fra 1996 borte? Er ikke den kalde krigen over? Er Haakon Lie tilbake?”

Bok om Bolle

Ifølge avisa var det Hans Petter Aass som klaget saken inn til EOS-utvalget, på bakgrunn av opplysninger om journalistene.

Verken Aass eller Widerøe har vært tilgjengelig for kommentarer torsdag. De to har blant annet skrevet bok om Nokas-ranet i Stavanger i 2004 og bok om offiseren og spesialsoldat Trond André Bolle, som ble drept i Afghanistan i 2010.

Powered by Labrador CMS