Bente Rognan Gravklev i Dagsavisen vil ha meninger fra de ulike bydelene i Oslo. FOTO: Kristine Lindebø
Bente Rognan Gravklev i Dagsavisen vil ha meninger fra de ulike bydelene i Oslo. FOTO: Kristine Lindebø

Håper bydelsdebatt vil styrke lokaldemokratiet

Dagsavisen satser på lokal debatt innad i Oslo. Slik håper de flere stemmer vil slippe til. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi ønsket å treffe folk der de er, i deres egne nærmiljø og med saker som engasjerer dem, sier debattredaktør Bente Rognan Gravklev i Dagsavisen, som har startet Bydelsdebatt for Oslos bydeler. 

Hvordan skal Thorvald Meyers gate bli? Hvor bør bomstasjonene ligge? Hvor mye penger får din skole? Hvorfor flytter barnefamilier fra bydelen? Hvor skal den nye t-banen gå? Bør den gamle stadionen rives? 

Slike spørsmål skaper engasjement i Dagsavisens nye debattsatsing. Oslo-avisen ville markere seg enda tydeligere som hovedstadens avis ved å løfte frem lokale stemmer og lokale saker fra de ulike bydelene. De har fått støtte fra Fritt Ord til prosjektet «Bydelsdebatt». 

Smalt og smått

– Vi så at det var et behov for forum for lokaldebatt i Oslo, der helt lokale stemmer slipper til. Det fantes ikke fra før, sier Gravklev. 

Hun mener mange er engasjert i saker som ofte ikke slipper til i den generelle Oslo-debatten, fordi de blir for lokale.

–  Det kan fort bli oppfattet som for smalt og smått, men vi har fra før sett at debattstoff går godt på nett. De nære, personlige innleggene er dessuten ofte mest lest, sier Gravklev. 

Avisa ansatte Vidar Kvalshaug i ei midlertidig prosjektstilling for å jobbe kun med lokaldebatt, for støtten de fikk fra Fritt Ord.

– I en ideell verden skulle vi gjerne ha finansiert dette selv. Når det ikke er mulig, er vi utrolig glad for denne støtten. Den betyr mye, sier hun. 

– Mer lokaldebatt

Direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, tror bydelsdebatten kan styrke lokaldemokratiet. 

– Vi som bor i Oslo lever jo livet våre i bydelene. Bydelene i Oslo er milliardbedrifter, de har enorme budsjetter og har ansvaret for blant annet eldreomsorg og andre aktiviteter som er viktig for innbyggerene.

Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord. Foto: Martin Huseby Jensen
Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord. Foto: Martin Huseby Jensen

Åmås har merket seg at lokaldebatt blir mer og mer viktig i aviser i hele landet. 

– Det er behov for mer lokaldebatt, og mange lokalaviser har satset mer på debatt. Det kan kanskje ha med regionreformen og kommunesammenslåing å gjøre, slike saker skaper mer engasjement for lokalmiljøet. 

Etterspurt

Dagsavisen har opprettet egne Facebook-sider for hver bydel, der innleggene publiseres. I tillegg kommer utvalgte innlegg på trykk på Oslodebatt-sidene i tirsdags- og torsdags- utvavene av avisa. Til å begynne med har fire bydeler fått sine debattsider – GrünerløkkaNordre AkerGamle Oslo og Østensjø. Gravklev vet det kan bli en utfordring å få alle 15 bydelene med, men det er planen. 

– Vi har allerede fått spørsmål fra folk i andre bydeler, som har sett behovet for debattfora der også, sier Gravklev, og understreker at alle skal kunne delta i lokaldebatten. 

Før lanseringen oppfordret de både lokalpolitikere, lag og foreninger og ildsjeler til å delta. Da de først lanserte i oktober, ba de elever fra videregående skoler i de ulike bydelene om å skrive om hva som er viktig i deres bydeler. Amanda Hylland Spjeldnæs skrev innlegget Frykt for parlellsamfunn, der hun mener innbyggerne i Ullevaal Hageby må integreres i det flerkulturelle, norske samfunnet. 

Overraskende engasjement 

– Det var veldig kult å bli spurt! Jeg tror det er viktig at de spør engasjert ungdom direkte, ellers kan det være vanskelig å finne de som selv ikke tar initiativ til å skrive, sier Spjeldnæs, som er elevrådsleder og elev i tredje klasse på Elvebakken videregående skole. 

– Det var rart at så mange skulle bry seg – at mine meninger skulle få så mange kommentarer! Det hadde jeg virkelig ikke trodd.

Amanda Hylland Spjeldnæs, elev og debattant

Hun er både engasjert i skolemiljø, integrering og flyktningpolitikk, de to sistnevnte blant annet gjennom Norsk Folkehjelp. Det var derfor hun valgte å skrive om integrering ut fra sin egen bydel. Spjeldnæs ble overrasket over hvor mange som engasjerte seg i debatten etter innlegget.

– Det var rart at så mange skulle bry seg – at mine meninger skulle få så mange kommentarer! Det hadde jeg virkelig ikke trodd, men det var gøy, sier hun, og legger til at hun mener det er viktig med debattfora for de ulike bydelene. 

– Jeg tror det er veldig lett å bare leve i sin egen boble, i sin bydel. Ved å dra folk fra ulike bydeler inn i debatten, tror jeg flere ulike stemmer kommer til, sier hun. 

Bente Rognan Gravklev tror i likhet med Åmås at lokaldebatt er viktig for demokratiet. 

– Slik blir flere folks meninger synlig tidligere, og flere blir bevisste om saker som skjer i deres lokalmiljø. Jo tidligere en tar debatten, jo bedre. 

 

Powered by Labrador CMS