Odd Reidar Øie har bygd opp en formue på flere hundre millioner kroner ikke bare i avisaksjer, men også på trafikkselskaper i Nord-Trøndelag. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Odd Reidar Øie har bygd opp en formue på flere hundre millioner kroner ikke bare i avisaksjer, men også på trafikkselskaper i Nord-Trøndelag. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

Odd Reidar Øie og sønnen verdsetter Trønder-Avisa til nær det dobbelte av Polaris Media

Avisinvestoren sier han både er åpen for å bygge en konkurrent til Polaris Media i Trøndelag – og å selge videre til en høyere pris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I februar meldte Polaris Media i en børsmelding at de hadde inngått avtale om å kjøpe seg opp fra 10,1 til 56 prosent i Trønder-Avisa (TA). Aksjeselskapet LL Inntrøndelagen skulle selge alle sine aksjer i avisen til Polaris, mens AS Nord-Trøndelag skulle selge seg ned til 44 prosent.

Prisen for de 45,9 prosent av aksjene var avtalt til 11,1 millioner kroner. Foruten Trønder-Avisa består det nordtrønderske medieselskapet av Steinkjer-Avisa, Inderøyningen og Namdalsavisa, som ble kjøpt fra Amedia i 2015.

Tidligere denne uken ble det overraskende klart at Inntrøndelagens ekstraordinære generalforsamling stopper salget. Årsaken er at Dagbladet har solgt sin post på 14 prosent til avisinvestor Odd Reidar Øies sønn Vidar Øie Nilsen.

Meldte seg inn i Venstre

Journalisten har denne uken forsøkt å få et intervju med Vidar Øie Nilsen, men det er faren Odd Reidar Øie som ringer tilbake for å svare på spørsmål om handelen på vegne av familien.

Øie sier at han ble tilbudt aksjene av Dagbladet, og han legger ikke skjul på at han tilbudte dem videre til sin sønn.

– Han har jo egne penger, sier Øie til Journalisten.

– Han er veldig busy, og han får jo litt råd. Jeg er blitt en gammel mann, så jeg har måttet la barna mine ta over, sier han muntert.

En kjøper av aksjer i Inntrøndelagen må dokumentere Venstre-tilknytning. Ifølge selskapet selv har dette blitt praktisert slik at man må ha vært medlem av Venstre i to år. Odd Reidar Øie sier at sønnen meldte seg inn i partiet i forbindelse med aksjekjøpet.

– Da jeg kjøpte mine første aksjer i Dagbladet på begynnelsen av 1970-tallet måtte jeg også dokumentere en Venstre-tilknytning.

Nå er Odd Reidar Øie Høyre-mann og er innvalgt til kommunestyret i Bærum for nettopp det partiet.

– Det hadde nok blitt rabalder om jeg hadde gått over til Venstre.

– Er sønnen din Venstre-mann?

– Han har ingen spesiell forankring. Men han er medlem av Venstre. Han gjorde det samtidig med kjøpet fordi det er en del av kjøpet. For ham er det greit. Han har aldri stemt på faren, hevder Øie.

Mange i Polaris Media og Trønder-Avisa, samt Inntrøndelagen har nok de siste dagene lurt på hva Øie-familien ønsker å oppnå ettersom posten de kjøpte på 14 prosent ikke er nok til å utøve vesentlig innflytelse på selskapet.

Men Odd Reidar Øies hjerte banker spesielt for Nord-Trøndelag, som siden årsskiftet har gått inn i det nye fylket Trøndelag. Han har bygd seg opp en formue ikke bare på avisaksjer, men også på investeringer i det nordtrønderske brønnbåtkonsernet NTS, samt trafikkselskapet Torghatten, med tilholdssted enda lenger nord, i Brønnøysund i Nordland.

– Jeg har et veldig godt kontaktnett der oppe og er godt mottatt i Nord-Trøndelag. Hvis man ser at det kommer opp et alternativt mediekonsern til Polaris Media, er det en mulighet. Men jeg er gammel. Hvis jeg får med meg samarbeidspartnere så kan vi få til noe.

Betalte Dagbladet 2 millioner

Men Øie legger heller heller ikke skjul på at han mener kjøpesummen på 11,1 millioner kroner som Polaris Media har avtalt å betale er for lavt.

– Det er en finansiell plassering. Polaris Media har gjort et røverkjøp. Såvidt jeg skjønner verdsetter summen hele Trønder-Avisa-konsernet til 24,2 millioner.

Tidligere denne uken skrev Journalisten at ligningsverdien av posten Dagbladet solgte i Inntrøndelagen var på 721.000 kroner. Øie-familien betalte imidlertid over det dobbelte.

Jeg er jo bare en fjert

– Vi har betalt 1.960.000 kroner for aksjene. Det priser Trønder-Avisa til rundt 40 millioner kroner, og det er nok en mye riktigere pris. Men 40 millioner kroner er også kjempebillig, syns jeg. Men det må gjøres en jobb der.

– Jeg sitter sånn at jeg bare kjøper ting, så ser jeg hvordan det går.

– Du er niende største aksjonær i Polaris Media også?

– Ja, men det er jo bare én prosent. Jeg er jo bare en fjert. Det er Schibsted som bestemmer alt.

– Hva tenker du om at det var et klart flertall i antall fremmøtte på den ekstraordinære generalforsamlingen i Inntrøndelagen som ønsket et salg?

– Dette er folk som ikke har så mye peiling eller økonomiforståelse. Jeg vil tippe at de ikke har satt seg godt nok inn i verdiene. Det er litt tilfeldig at jeg kom på banen. Jeg fikk henvendelser fra folk som ikke ønsket salget.

– Hva er din holdning til at Polaris Media og konsernsjef Per Axel Koch har utvidet akseptfristen for å gi Inntrøndelagen mulighet til å omgjøre vedtaket?

– Det er en del av spillereglene, så det er greit.

– Men du mener at Koch ikke vil få noe ut av det?

– Han har noen muligheter, men det får du spørre ham om.

Koch avviste tidligere i uken overfor Journalisten at det er aktuelt å betale en høyere pris.

– Du mener muligheter som i å by en høyere pris?

– Ja, det kan jo hende, sier Øie.

Les også: Salg av Trønder-Avisa stoppet – Polaris Media gir mer betenkningstid

Powered by Labrador CMS