Den tidligere politimannen Erlend Aune er i vikariat i lokalavisa Innherred. Foto: Marte Skjesol
Den tidligere politimannen Erlend Aune er i vikariat i lokalavisa Innherred. Foto: Marte Skjesol

Erlend Aune vil bruke erfaringene fra tiden som politietterforsker i det journalistiske arbeidet

Er ikke «50, feit og ferdig» ennå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Siden 2015, da Levanger-Avisa og Innherred Folkeblad Verdalingen slo seg sammen til Innherred, har Erlend Aune vært inne i et vikariat i avisen. Denne uka fikk han forlenget vikariatet frem til april 2018.

55-åringen har utdanning fra politiskolen og jobbet etter det som politietterforsker i noen år. Da politibetjenter fikk tilbud om å starte i inkasso-bransjen på 1980-tallet, hoppet han over til det. Der brukte han den samme kunnskapen som han gjorde som politi, og nå i det journalistiske arbeidet: tilegne seg informasjon, spore opp folk og kontake dem på riktig måte. 

Det var da Innherred startet med egne nett-TV-sendinger i forbindelse med Levanger Fotballklubb sine hjemmekamper i 2015, at Aune fikk spørsmål om han kunne tenke seg å bli programleder for disse. Senere fikk han tilbudet om å prøve seg som skrivende. 

Han forteller Journalisten at bakgrunnen hans for arbeidet er det samme i alle jobbene. Han er nysgjerrig, spørrende og gravende. 

– Journalister er også etterforskere, og jobber for å få tak i opplysninger. Dermed er det ikke dumt å ha en slik bakgrunn. Det å tenke kreative måter å få informasjon på, er likt. 

Likhetstrekk

Det er han ikke alene om å mene. Tidligere DN-journalist Anders W. Hagen har gjort motsatt. Han har gått fra journalistikken til jobb i Kripos.

Han har fortalt Journalisten om mange politifolk han har møtt i Kripos som han tror ville gjort det godt som gravende journalister. Og mener generelt etterforskere og journalister har mye til felles. 

Aune er heller ikke i tvil om at det er flere fellestrekk. 

– I inkasso-bransjen var vi mye ute i felt og sporet opp folk som var på avveie. Også her gjorde vi mye av det samme som politiet og mange journalister gjør i dag. Vi snuste oss fram etter informasjon og mennesker i en vanskelig situasjon. Så der har jeg blant annet lært å trå varsomt i møte med intervjuobjekter.

Les også: En gang var Anders W. Hagen journalist i DN. Nå er han etterforsker i Kripos. Ikke ulikt mener han

«Opp i åra»

Journalistvikaren legger ikke skjul på at han er «litt opp i åra» og at det er utfordrende å publisere på flere plattformer samtidig. Men han synes det er spennende å få jobbe med et bredt felt i en lokalavis som dekker to kommuner. 

– Det er et spennende arbeidsfelt, og det blir ekstra spennende med et større område. Jeg skriver jo om alt mulig, også sport. Men det morsomste er å treffe folk. Leserne vil lese om «Magda som bor i dalen», ikke bare ordføreren, sier han. 

– Med din bakgrunn, hvorfor velger du å gå til en så usikker bransje?

– Jeg hadde ikke fast jobb da jeg ble tilbudt vikariatet i Innherred, så jeg grep muligheten. Så tar jeg dette året jeg har fått, og så får vi se. En blir aldri for gammel til å lære nye ting. Jeg er ikke 50, feit og ferdig, enda. Så får vi se om jeg går ut på dato etter hvert. 

Men han har ingen planer om å gå tilbake til politiyrket. Det toget har gått, mener han. 

Powered by Labrador CMS