Vil ha nyttimperium i Nord-Norge

Avisinvestoren Odd Reidar Øie ønsker å overta Harstad Tidende Gruppen og kriger nå med Schibsted om ledige aksjer. Øie hevder å ha med seg en rekke investorer på framstøtet.

Publisert Sist oppdatert

Øie arbeider til daglig som eiendomssjef i Budstikka og er forholdsvis ukjent blant ansatte i mediebransjen. Men blant innflytelsesrike aktører i norske avishus er han respektert, etter å ha bygget seg opp en betydelig portefølje med avisaksjer gjennom nær 40 år (se tabell).

Nå har avisinvestoren kastet sine øyne på Harstad Tidende Gruppen (HTG), som Schibsted i dag eier 75,6 prosent av.

– Jeg er forberedt på å gå inn med nødvendig kapital for å overta konsernet, eventuelt i samarbeid med andre investorer jeg har kontakt med. Jeg håper Schibsted vil selge til oss. Det ville jo være en god løsning også for dem, sier han, med henvisning til Schibsteds opplagsutfordring i Media Norge-sammenheng.

Ledig kapital

Øie har betydelig kapital ledig, som følge av den svært innbringende opsjonsavtalen han og en gruppe lokale aksjonærer inngikk med Schibsted i forkant av generalforsamlingen i Stavanger Aftenblad 15. februar. Øie avslører overfor Journalisten at han hadde en langt mer sentral rolle i Media Norge-dramaet i Stavanger enn det som har vært kjent.

– Det var jeg som tok initiativet til den opsjonsavtalen, selv om den gikk gjennom Pareto. Den saken er jeg ganske fornøyd med, røper Øie.

Øie, som er skeptisk til Media Norge, fikk 84 millioner kroner for å selge aksjeposten sin på fem prosent i Aftenbladet. Motytelsen var at han og de andre selgerne støttet Schibsted og stemte ja til fusjonen på generalforsamlingen.

Flere med

– Foreløpig står det aller meste av pengene på høyrentekonto. Jeg følger markedet og ser hvilke muligheter som byr seg, sier han.

I tillegg sitter Øie på aksjer i et 20-talls andre aviser, til en markedsverdi på rundt 60 millioner kroner.

Ifølge Øie er flere av de andre aktørene som solgte Aftenblad-aksjer interessert i å gå inn i HTG. Gruppen oppnådde en svært god pris, i alt 333 millioner kroner. De største aktørene var Øie (84,2 mill.), de lokale Stavanger-selskapene Clipper (59,8 mill.) og Straen (24,2 mill.), fondet Skagen Vekst (42,1 mill.) og finansselskapet Pareto (37,4 mill.).

Aksjekamp

Blant de eventuelle medinvestorene inkluderer han Inge Stensland. Stensland-familien eier Solvang Shipping i Stavanger, og Inge Stensland solgte selv Aftenblad-aksjer for 1,2 millioner kroner.

HTG eier Harstad Tidende (100 pst.), Troms Folkeblad (100 pst.), Framtid i Nord (100 pst.), Bladet Tromsø (95,1 pst.), Brønnøysunds Avis (64 pst.) og Andøyposten (28,1 pst.). HTG-aksjene har i de seneste år vært omsatt til rundt 2900 kroner. Før jul i fjor kom Schibsted med et tilbud på 5500 kroner per aksje. Det førte til at mange av de lokale aksjonærene solgte, og Schibsteds eierandel økte dermed fra 50 til dagens 75,6 prosent. Schibsteds tilbud verdsetter det nordnorske aviskonsernet til 152,5 millioner kroner.

Tror på vekst

Nylig har Øie selv betalt 10.000 og 10.500 kroner for to aksjer i HTG. Hensikten har vært å oppnå aksjonærstatus og dermed komme inn i systemet med forkjøpsrett på aksjer som legges ut for salg. Øie forteller at også hans kone og datter har kjøpt HTG-aksjer.

– Hvorfor frister det å overta HTG?

– Det skjer mye i Nord-Norge, og jeg tror det kommer til å bli stor vekst der. Jeg har blant annet god erfaring fra Helgelands Blad, der jeg sitter i styret. Den er blant de mest lønnsomme avisene i landet, og et bevis på de gode mulighetene i Nord-Norge, mener han.

Øie ser for seg at også Helgelands Blad innlemmes i HTG.

Øie forsikrer at han og de øvrige investorene som måtte bli med på en eventuell overtakelse av HTG, har tilstrekkelig finansiell styrke.

– Finansieringen er ikke noe problem i det hele tatt. De andre er også veldig interesserte, og dette kan ordnes på dagen, sier han.

Signalisert

Øie forteller at han har signalisert sin interesse for HTG både til konserndirektør Birger Magnus og konsernsjef Kjell Aamot i Schibsted. Ved å selge seg ned til under 50 prosent eierandel i HTG vil Schibsted redusere sin andel av det nasjonale dagspresseopplaget fra 34,0 til 32,5 prosent. Det ville innebære en vesentlig forbedring av situasjonen i forhold til medieeierskapsloven, som setter en grense på 33,3 prosent.

Medietilsynet har som kjent Media Norge-saken til behandling, og det er ventet et høringsdokument i løpet av april.

– Vi ser en mulighet til å slå to fluer i en smekk. Hvis vi får overta HTG, bidrar vi samtidig til at Schibsted løser sitt opplagsproblem. Ren nødhjelp, he-he… Jeg synes jo det er rart at Schibsted driver med oppkjøp i HTG, samtidig som de har problemer med Media Norge, sier Øie.

Tidligere har også Adresseavisen vært nevnt som en mulig kjøper, hvis Schibsted skulle ønske å gå ut av HTG.

Powered by Labrador CMS