«Visjonsgruppen» rundt NHO-president Jens Ulltveit-Moe:Privat, men nobel vennegjeng

Dagbladets Gudleiv Forr har i årevis deltatt i en eksklusiv samtalegruppe med framtredende næringslivsfolk. De ni i «Visjonsgruppen» rundt NHO-president Jens Ulltveit-Moe møtes regelmessig til foredrag og diskusjon. Journalisten kjenner identiteten til alle ni.

Publisert Sist oppdatert

Gudleiv Forr og flere av gruppens medlemmer fastholder overfor Journalisten at det er en privat vennegjeng, og at det ikke har noen offentlig interesse. Men det er nå en nobel vennegjeng fra næringsliv og politikk.

Gudleiv Forr sier til Journalisten at han ikke synes «Visjonsgruppen» har noen som helst offentlig interesse, og at det ikke har noen innflytelse på hans journalistikk.

– Dersom det kunne påvises spor i mine kommentarer eller i Dagbladets lederartikler tilbake til denne gruppen, så ville det være en sak, sier han.

Forr viser til at han har vært leder for lederavdelingen i Dagbladet i snart 20 år, og at han og Dagbladet opp gjennom årene har skrevet artikler som har gått på kryss og tvers av de interesser og synspunkter medlemmer av «Visjonsgruppen» måtte ha.

– Ta for eksempel Dagbladets holdning til spørsmålet om endringer i rederibeskatningen, eller se på hva vi har skrevet om lederlønninger i det private næringsliv. Jeg er ikke overbevist om at det sammenfaller med hva Jens Ulltveit-Moe mener, hverken da han var president i Rederiforbundet eller nå i NHO, sier Forr.

25-årsjubileum

Det er ni medlemmer i den såkalte «Visjonsgruppen», og det har ikke vært uproblematisk å få fram navnene. Inntil det siste har Gudleiv Forr og andre «visjonærer» stått beinhardt på at det er en privat gruppe som ikke hører hjemme i det offentlige rom, men sammensetningen er nå klar.

Ved siden av Forr, NHO-president Ulltveit-Moe og tidligere Staoil-direktør Harald Norvik som vi skrev om i forrige utgave av Journalisten, består gruppen av kjente navn innen næringsliv og politikk som Anders Eckhoff (forretningsadvokat i advokatfirmaet Bugge, Arentz-Hansen og Rasmussen på Aker Brygge, sentral i Kjell Inge Røkke-systemet og medlem av Kværner-styret), Jørgen Randers (professor ved BI og frittstående konsulent), Kjeld Rimberg (tidligere generaldirektør i NSB, frittstående konsulent og aktiv i en rekke styrer), Halvor Stenstadvold (konserndirektør i Orkla og Jens P. Heyerdahls fortrolige), Ivar Tangen (tidligere direktør i Deminex, frittstående konsulent) og Tore Tønne (tidligere SINTEF-direktør og helseminister, nå blant annet administrerende direktør og styreformann for J. M. Stenersens forlag, styreleder for lobbygiganten Biomarint Forum og nestleder i Kværner-styret).

Det er med andre ord ikke akkurat B-laget i norsk næringsliv Gudleiv Forr omgir seg med. Tore Tønne sier til Journalisten at gruppen har 25-årsjubileum i år, og han selv var en av grunnleggerne sammen med Jørgen Randers, Steinar Skjeveland og Harald Norvik. Skjeveland har med årene endt opp i Norad og tar seg mer av verdens elendighet. Han er den eneste av de fire grunnleggerne som ikke lenger er med i gruppen.

Mandager

Da «Visjonsgruppen» startet for 25 år siden møttes gruppen regelmessig hver første mandag i måneden etter arbeidstid. Ett av medlemmene hadde ansvar for «dagens tema», og gruppen holdt seg stort sett med egne foredragsholdere. Først i senere år har man ifølge Tønne måttet nedverdige seg til å innby eksterne innledere.

– Dette var et fristed, der vi kunne lufte meninger og synspunkter og bli kritisert sønder og sammen etterpå. En veldig nyttig, intellektuell lek, sier Tønne.

Med årene har gruppens virksomhet blitt utvidet til det Tønne betegner som mer sosiale sideaktiviteter i form av en matbit og litt vin. Noen turer er det også blitt, og gruppen skal til Toscana i mai. Men det var aldri meningen at det skulle bli noen mat- og vinklubb.

– Dette er en intellektuell forsamling som bruker litt tid på å diskutere spørsmål litt utover hverdagen, sier også Forr.

– Føler du ikke problemer i forhold til din journalistiske integritet og habilitet når du omgås så tett med denne typen samfunnstopper?

– Nei, jeg sier som Arve Solstad sa, at integritet er noe man har i hodet sitt. Min deltakelse i gruppen har ingen konsekvenser for min virksomhet i Dagbladet, sier Gudleiv Forr.

Powered by Labrador CMS