I fire år har Julian Assange oppholdt seg i Ecuadors ambassade. Foto: Espen Moe
I fire år har Julian Assange oppholdt seg i Ecuadors ambassade. Foto: Espen Moe

I dag skal Assange avhøres med svensk påtalemyndighet til stede

Etter fire år skal Assange avhøres om de påståtte seksuelle overgrepene mot to svenske kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Mandag vil svensk påtalemyndighet være til stede når WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange avhøres i Ecuadors ambassade om de påståtte seksuelle overgrepene mot to svenske kvinner.

I mer enn fire år har Assange oppholdt seg i ambassaden i frykt for å bli pågrepet og utlevert til Sverige og i neste omgang til USA. Siden 2010 har Assange vært etterlyst og siktet av svensk politi. I kjølvannet av et besøk i Stockholm ble 45-åringen anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner og voldtekt mot én av dem.

Julian Assange har avvist alle anklager og sier han frykter utlevering og spionanklager fra amerikanske myndigheter etter de omfattende WikiLeaks-lekkasjene.

Det er ecuadoriansk påtalemyndighet som skal gjennomføre avhøret som skal baseres på en liste spørsmål fra svensk politi. De vil være til stede og har varslet at de ønsker en frivillig DNA-prøve fra Assange.

Tidligere statsadvokat og rettsekspert Sven-Erik Alheim, sier til Aftonbladet at det er for tidlig å si om dette første formelle avhøret av Assange vil være et gjennombrudd i etterforskningen. Alheim karakteriserer den seks år lange etterforskningen som «en suppe».

– Resultatet av avhøret er det mest interessante. Det er utrolig mye som har gått galt i denne etterforskningen, og nå må vi se om det resulterer i tiltale eller ikke, og hva som skjer med Assange, sier Alheim. 

Wikileaks lekket flere dokumenter under den amerikanske presidentvalgkampen knyttet til Hillary Clintons e-post-bruk. På selve valgkvelden gikk Assange ut og sa at verken han eller Wikileaks har ønsket å påvirke valget, men at det er borgernes rett å bli informert.