Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales. Foto: Sage Ross, flickr
Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales. Foto: Sage Ross, flickr

Wikipedia-grunnlegger vil lage nyhetstjeneste

Målet er å hjelpe til i kampen mot falske nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha grunnlagt Wikipedia ønsker Jimmy Wales nå å dra i gang en nyhetstjeneste som skal bidra med «faktabaserte og nøytrale» artikler. Wales’ mål er å hjelpe til i kampen mot falske nyheter, melder BBC, som også har fått se en demoversjon av Wikitribune.

I egenreklamen het det: «Nyhetene har gått i stykker og vi kan fikse det».

I likhet med Wikipedia skal Wikitribune være annonsefritt og gratis å lese, og trenger dermed donasjoner fra brukerne. Til BBC sier Wales at han tror at den reklamebaserte modellen som medier flest bruker, har ført til at man «jakter på klikk» og at det påvirker kvaliteten.

– Jeg tror vi nå er på et sted hvor folk er svært opptatt av å sikre seg at vi har informasjon av høy, faktabasert informasjon, så jeg tror det vil finnes en etterspørsel, sier han.

Men i motsetning til det etablerte oppslagsverket, skal kjernelaget av skrivende bidragsytere på det kommende Wikitribune være lønnet. Wales ser i følge BBC for seg å kombinere profesjonelle journalister og frivillige skribenter – og leter ifølge IT-avisen nå etter ti journalister.

Ifølge BBC-intervjuet er Wikitribune også ute etter faste, månedlige økonomiske bidragsytere. De vil kunne få innflytelse over hva som dekkes, røper Wales: Men bare emnet, ikke hvem som skriver – eller hva.

Powered by Labrador CMS