NRKs midtøstenkorrespondent, Yama Wolasmal, har tilbrakt VM-ukene i Qatar. Nå stiller han seg kritisk til norske og nordeuropeiske mediers dekning.

VM i Qatar

Yama Wolasmal tar oppgjør med Qatar-dekning: – Har kanskje gått litt på overgir

Norske og europeiske medier har sett kritisk også på uproblematiske ting, mener NRK-korrespondent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært veldig interessant å følge debatten hjemme i Norge og virkeligheten her i Qatar, sa NRK-korrespondent Yama Wolasmal da han deltok direkte på NRKs Nyhetsmorgen mandag.

Så fulgte et aldri så lite oppgjør med hvordan han mener norske og nordeuropeiske medier har dekket det omstridte fotball-VM i Qatar, som ble avsluttet med gull til Argentina søndag kveld:

Nordeuropeisk presse har vært verdensledende på å dekke det alvorlige bakteppet til mesterskapet, måten Qatar fikk tildelt det på, anklager om korrupsjon, menneskerettsbrudd, mangel på friheter og migrantarbeidernes kår, sa Wolasmal før han la til:

– Men så har kanskje den kritiske innstillingen til nordeuropeisk presse gått litt på overgir, man har kanskje sett problemer rundt ting som ikke har vært problematisk.

– Kommet skjevt ut

Han trakk fram to eksempler: Først det han kalte skandaleoverskrifter om at Qatar i siste liten hadde ombestemt seg og ikke ville servere alkohol på stadionanlegg.

Situasjonen så annerledes ut på bakken i Qatar, mente Wolasmal:

– De besøkende supporterne tok dette med knusende ro, for det var flust av alkohol mange steder utenom stadionanleggene.

På finaledagen kom det igjen kritikk, da mot at Qatars emir plasserte en sort kappe, en bisht, på skuldrene til verdensmesteren Messi.

– Dette er en måte å uttrykke respekt og ære på i Qatars kultur, en slags kroning av Messi. Men dette ble omtalt som en skam og latterliggjort i norsk presse. Denne type overskrifter har kanskje bidratt til at dekningen av VM har kommet skjevt ut, sa Wolasmal.

– Burde hatt mer balansert dekning

Under et innslag i NRKs VM-sending søndag tok Wolasmal også opp medievinkelen:

– Jeg har snakket med vestlige journalister som sier de har kviet seg for å vise andre sider av Qatar, positive saker fra VM, i frykt for å bli anklaget for sportsvasking.

På Facebook har Wolasmal delt innslaget og diskutert mediedekningen av mesterskapet og landet.

– Problemet er at den legitime kritikken av Qatar ikke når frem til regimet, eller folk i Midtøsten, når pressen fremstiller et unyansert bilde av VM-landet. Da blir det lett for Qatar å avfeie kritikken som propaganda og svertekampanje. Derfor burde norsk og vestlig presse ha hatt en mer balansert dekning av mesterskapet og vertslandet, har han kommentert i diskusjon under et eget Facebook-innlegg.

Wolasmal har ikke anledning til å utdype uttalelsene når Journalisten når ham på telefon mandag ettermiddag.



Powered by Labrador CMS