En tusenlapp skilte mellom tilbud og krav. Fasit ble et skille på to tusenlapper. Foto: Martin Huseby Jensen
En tusenlapp skilte mellom tilbud og krav. Fasit ble et skille på to tusenlapper. Foto: Martin Huseby Jensen

Lønnsdiktat i Firda

Ba om 10.500, fikk tilbud om 9.500 og endte med 8.500 kroner. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Firda Media har i mange år vært en god butikk i Amedia. De siste årene har resultat før skatt ligget på i overkant av 10-11 millioner kroner. I 2016 leverte mediehuset et overskudd før skatt på 10,6 millioner kroner. Da ble det gitt konsernbidrag på like under 29 millioner kroner. Ifølge tall på Proff.no er dette det største konsernbidraget noensinne. Men da har mediehuset heller ikke betalt bidrag til konsernet siden 2011.

Driftsinntektene har falt. Med like under 11 millioner fra 2013 til i fjor. Likevel leverer mediehuset et driftsoverskudd på 8,6 millioner kroner i fjor. Omtrent identisk med driftsoverskuddet i 2013. 

Med dette i bakhodet nedsatte redaksjonsklubben et forhandlingsutvalg bestående av tre personer. Ønsket var å få et oppgjør som reflekterte økonomien i mediehuset. De ønsket velvilje, forklarer klubbleder Idar Stadheim.

Tett på, langt unna 

Klubben fremmet krav, og ledelsen svarte med tilbud. Slik de fleste forhandlingene går. Mot slutten la redaktør Yngve Årdal 9.500 kroner frem som tilbud. Flatt til alle ansatte. Redaksjonsklubben hadde da fått beskjed om at om de ikke tok dette tilbudet, ville det ende med diktat. 

– Årets forhandlinger har vi opplevd som mer rigide enn tidligere år. Da har vi opplevd at vi har hatt noe som mer ligner forhandlinger enn i år. Som vi opplevde var en allerede fastlåst ramme, sier Stadheim

Klubben valgte å heller komme med nytt krav på 10.500 kroner. Det ble avvist og forhandlingene endte i diktat på 8.500 kroner. I forkant av forhandlingene hadde de over 55 som hadde søkt om fritak for turnus påpekt av de har lavere lønn på grunn av færre ulempevakter og at de ikke lenger vil få turnustillegg. Klubblederen påpeker at det var et ønske om å løfte denne gruppen ekstra under årets forhandlinger.  

– Dersom det flate tillegget ikke var godt nok, ville denne gruppen ha en reell lønnsnedgang, forklarer klubblederen. 

Men så var det varselet om diktat. For det endte jo der. På 8.500 kroner lokalt. I tillegg kommer det sentrale tillegget på 4.200 kroner i snitt. 

Redaktør Årdal sier til Journalisten at han ikke ønsker å uttale seg om det som har foregått i de lokale forhandlingene. Han opplever at det har vært reelle forhandlinger underveis. 

– Det er klart at i alle bedrifter må vi se hvilke rammer vi ønsker å ha med oss inn i forhandlingene, og så prøver vi å holde oss til disse. 

Powered by Labrador CMS