Marie Havnen tar over som konstituert redaktør i Firda etter at Yngve Årdal (i midten) gir seg. Svein Atle Huus konstitueres som daglig leder. Foto: Astrid Korsvoll/Firda
Marie Havnen tar over som konstituert redaktør i Firda etter at Yngve Årdal (i midten) gir seg. Svein Atle Huus konstitueres som daglig leder. Foto: Astrid Korsvoll/Firda

Marie Havnen konstituert som redaktør i Firda

30-åringen overtar for Yngve Årdal som slutter som redaktør etter sju år i rollen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det ble gjort kjent for de ansatte på et allmøte i mediehuset mandag morgen, skriver avisen selv

Yngve Årdal har jobbet i mediehuset i 33 år. De siste sju årene har han vært ansvarlig redaktør, og de fire siste også som daglig leder. Han sier at det ikke ligger dramatikk bak avgangen.

– Jeg har etter ganske mange år som redaktør tatt en avgjørelse om at jeg vil søke utfordringer utenfor Firda. Av og til må en stoppe opp og reflektere over hva en styrer med. Derfor har jeg landet på at jeg tenker litt annerledes. Jeg vil ha litt mindre arbeidsbelastning. Jeg har tatt et valg om å gjøre andre ting. Men jeg har ikke noen jobb som står og venter. Jeg går av nå, men skal fortsette i Firda noen måneder til i en prosjektstilling, sier Årdal til Journalisten.

– Så du har ingen næringsstilling i kommunen eller annen lignende jobb som venter?

– Nei, det er et valg jeg har tatt. Sitter en i mange år som redaktør vil det være mye slitasje på både redaktør og andre. Jeg tror dette kan være fornuftig.

Årdal mener at Amedia-eide Firda står langt fremme digitalt. På spørsmål om hva som vil stå igjen etter ham, trekker han fram etableringen av Nynorsk Avissenter og at de har et nynorsk kundesenter.

– Vi har en medieorgansiasjon som er godt rustet framover.

På spørsmål om hvilke oppgaver som ligger over til neste redaktør, sier Årdal at det fortsatt ligger store endringer i fremtiden for en avis som kommer ut seks dager på papir.

– Før eller senere blir det kutt i frekvens. Så må en ha det digitale nyhetsbildet som det må jobbes med.

– Ung, men lærevillig

Nå deles publisher-rollen Årdal har hatt. Svein Atle Huus konstitueres som daglig leder.

Årdal skryter av 30 år gamle Marie Havnen som nå er konstituert som redaktør for redaksjonen som inntil sjefsskiftet bestod av 17 og et halvt årsverk.

– Firda har fått inn en flink, dyktig og ung redaktør som har alle forutsetninger for å være med å dra dette.

Havnen er opprinnelig fra Førde og er utdannet med en mastergrad i medievitenskap fra Universitetet i Bergen. Samtidig med studiene jobbet hun som fotojournalist og senere redaktør i studentavisen Studvest, samt som fotojournalist i Bergens Tidende. Hun har vært sommervikar i avisen hun nå overtar ledelsen for siden 2010, og jobbet fulltid siden 2014. De siste to årene har hun jobbet både som frontsjef og journalist.

– Dette kom brått på, men jeg gleder meg. Det blir utfordrende. Jeg er ung, men lærevillig og spent på det som skjer, sier Havnen til Journalisten.

Hun er konstituert inntil en ny redaktør er på plass. På spørsmål om hun tenke seg jobben permanent, svarer hun slik:

– Det håper jeg at jeg skal finne ut av nå. Det er en jobb jeg kunne tenke meg på sikt. Så har dette skjedd raskere enn jeg hadde sett for meg. Men det er mulighet til å prøve, og som jeg skal bruke for alt det er verdt.

At rollen som publisher ble delt i en redaktør og en daglig leder sier hun var avgjørende for hennes ja til å ta på seg oppgaven.

– Fordelen min er at jeg kommer rett fra redaksjonen og at jeg har jobbet tett med alle der. Nå vil jeg se dette fra en annen vinkel.

– Hva er det som ligger foran Firda av oppgaver?

– Det er mye jeg må sette meg inn i i den jobben, så jeg har ikke helt oversikt ennå. Men Firda som alle andre ser jo kontinuerlig på hvordan vi kan utvikle oss og hvordan vi kan gjøre ting annerledes for å nå nye lesere.

Les også: – Å ikke være kritisk er å gjøre lokalsamfunnet en bjørnetjeneste

Powered by Labrador CMS