Mange musikere, blant dem Coldplay, har sett seg lei på at YouTube deler musikken deres gratis. Foto: Flickr.com/Creative Commons/Alex Bikfalvi
Mange musikere, blant dem Coldplay, har sett seg lei på at YouTube deler musikken deres gratis. Foto: Flickr.com/Creative Commons/Alex Bikfalvi

Over 1.000 musikere klager YouTube inn for EU

Mener gratismodellen setter industriens framtid i fare. EU-kommisjonen vurderer tiltak.

Publisert Sist oppdatert
ABBA, Coldplay og Sting er blant over 1.000 artister som har sendt EU-kommisjonen en klage på YouTube og andre nettjenester som gjør musikk tilgjengelig gratis.

I klagebrevet som ble sendt torsdag, ber musikerne om at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker «handler nå» og skaper en rettferdig konkurransearena for artister og rettighetshavere.

Musikerne tjener penger gjennom reklamefinansierte streamingtjenester som Spotify, men de mener at «YouTube-modellen», der brukerne fritt kan laste opp og spille av musikk, setter industriens framtid i fare.

– Dette undergraver rettighetene og inntektene til de som skaper, eier og investerer i musikk og skaper skjevheter i markedet, skriver de over 1.000 artistene.

Brevet er den ferskeste klagen i musikkindustriens pågående kamp mot YouTube. Tidligere har artister som Taylor Swift og U2 sendt lignende brev til Kongressen i USA.

EU-kommisjonen bekrefter overfor nyhetsbyrået DPA å ha mottatt brevet fra artistene. Kommisjonen uttaler at den allerede ser på mulighetene for mer rettferdig deling av rettighetsbeskyttet materiale på internett, og at nye forslag kan ventes i løpet av de neste månedene.

Powered by Labrador CMS