NJ-nestleder nestleder Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg
NJ-nestleder nestleder Thomas Spence. Foto: Birgit Dannenberg

Vil ha bedre vern for journalister

NJ og NR ønsker at politiet skal prioritere trusler mot journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) sendte mandag et brev til Riksadvokaten hvor de etterspør bedre vern for journalister og redaktører. De er bekymret over bruken av trusler for å hindre omtale i mediene, og vil ha disse sakene på Riksadvokatens prioriteringsliste.

Telemarksavisa har det siste året mottatt trusler etter omtale av kriminelle miljøer. Journalister i VG og Trønder-Avisa har også mottatt trusler i sammenheng med saker de har publisert.

– Truer ytringsfriheten

Norsk Journalistlag og Redaktørforeningen ser svært alvorlig på truslene.

– Det er ikke bare en trussel mot den enkelte journalist, men også en trussel mot informasjons- og ytringsfriheten, sier journalistlagets nestleder Thomas Spence.

NJ og NR ønsker at trusler mot journalister og redaktører skal settes på Riksadvokatens prioriteringsliste ved iverksettelse og gjennomføring av etterforskning. De ønsker at disse sakene dermed får mer oppmerksomhet, og at politiet får mer ressurser til å oppklare sakene. De håper også at det vil ha en avskrekkende virkning.

– Trenger lovverk

NJs klubbleder i Telemarksavisa (TA), Dan Hagen, mener det er viktig å stå imot aktører som vil påvirke journalistikken. Telemarksavisa håper å få oppmerksomhet rundt vern for mediefolk, og at det kommer et lovverk på plass som gjør at slike saker kan håndteres på en ordentlig måte.

– Vi trenger et lovverk som gjør at vi blir beskyttet når slike ting skjer, for dette truer samfunnsoppdraget vårt, sier Dan Hagen i TA.

Powered by Labrador CMS