Nederlandske Ebru Umar ble pågrepet etter Twitter-meling om Erdogan. Foto: Wikimedia Commons.
Nederlandske Ebru Umar ble pågrepet etter Twitter-meling om Erdogan. Foto: Wikimedia Commons.

Nederlandsk journalist pågrepet i Tyrkia

Kalte Tyrkias president for «den mest stormannsgale diktatoren siden grunnleggelsen av republikken i 1923».

Publisert Sist oppdatert

– Politiet står på døra. Dette er ingen spøk, skrev Ebru Umar (45) på Twitter natt til søndag.

Pågripelsen av Umar i hennes hjem i den tyrkiske feriebyen Kusadasi er bekreftet av Nederlands utenriksdepartement. Umar er kjent som feminist og ateist og skrev nylig en kritisk artikkel om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som ble trykket i en nederlandsk avis.

Les også: Den tyrkiske regjeringen vil ha tysk TV-satiriker straffet

Bakgrunnen for artikkelen er at en tyrkisk konsulær tjenestemann forrige uke i en pressemelding ba om at alle tyrkere i Nederland skulle rapporte om fornærmelser mot Erdogan, skriver New York Times

I artikkelen kalte hun Tyrkias president for «den mest stormannsgale diktatoren siden grunnleggelsen av republikken i 1923». Hun adresserte artikkelen til alle nederlandsk-tyrkiske som støtter oppfordringen fra konsulatet og mener de kan fungere som forrædere ved å sladre på hva nederlandske folk sier om “sultan” Erdogan.

Den nederlandske journalisten har ifølge New York Times dobbelt statsborgerskap. 

– Absurd

Hun publiserte utdrag fra artikkelen på Twitter, og det er dette som skal være bakgrunnen for pågripelsen. Umar ble løslatt søndag, men får ikke forlate landet.

– Det er absurd at du kan bli pågrepet for en Twitter-melding, sier Nederlands utdanningsminister Jet Bussemaker til TV-stasjonen WNL.

Statsminister Mark Rutte skriver på Twitter at han var i kontakt med Umar lørdag kveld og at Nederlands ambassade i Tyrkia bistår henne.

Vil ha tysk satiriker straffet

Umar er ikke den første som blir straffet for uttalelser om Erdogan. Det var i slutten av mars at den tyrkiske regjeringen uttalte at de vil ha den tyske satirikeren Jan Böhmermann straffet, etter at han leste opp et dikt om president Erdogan landet mener er svært krenkende.

I midten av april uttalte Tysklands president Angela Merkel at hun aksepterer Tyrkias krav om å la politiet etterforske Böhmermann og avgjøre om det skal reises tiltale. Det fikk generalsekretær i norsk presseforbund Kjersti Løken Stavrum til å reagere.

Merkel har i ettertid beklaget at hennes talsmann sa at hun mente den tyske satirikerens dikt var en grov fornærmelse, men forsvarte likevel beslutningen om å autorisere politietterforskning.

Powered by Labrador CMS