Recep Tayyip Erdogan er president i Tyrkia og tåler dårlig å bli kritisert. Foto: Flickr.com/Creative Commons
Recep Tayyip Erdogan er president i Tyrkia og tåler dårlig å bli kritisert. Foto: Flickr.com/Creative Commons

Presseforbundet: – Merkels Erdogan-avgjørelse er absurd

Kjersti Løken Stavrum frykter for ytringsfrihetens utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag uttalte tysklands statsminister Angela Merkel at hun går med på Tyrkias forespørsel om å straffeforfølge den tyske satirikeren som har harselert med president Recep Tayyip Erdogan. Merkel mener likevel Tyrkia må respektere ytrings- og pressefrihet.

Generalsekretør i presseforbundet Kjersti Løken Stavrum omtaler situasjonen som absurd, og uttrykker sterk bekymring over Merkels beslutning.

Pressegeneral Kjersti Løken Stavrum.
Pressegeneral Kjersti Løken Stavrum.

– Dette er et veldig underlig signal. For noen år siden ville det ha vært utenkelig. Uansett hva som skjer nå, er skaden skjedd allerede. Jeg håper at det skal provoseres fram mer god satire, men frykter det motsatte skjer, at man blir redd konsekvenser ved å fleipe med makten. Satire er veldig viktig, sier Stavrum til NTB.

Svekker ytringsfriheten

Hun frykter for ytringsfrihetens utvikling.

Les også: Tyrkisk journalist risikerer fem år i fengsel for Erdogan-kritikk

– Det Merkel gjør nå, bidrar til en nedkjølende effekt på ytringsfriheten. Dette skjer langt utenfor Tyrkias grenser, som gjør det vanskelig å tro. Jeg er veldig bekymret, og dette er lite ærerikt, sier Stavrum, som frykter konsekvensen blir mindre humor og mindre satire i mediene.

– Hvis det er noe vi trenger nå, er det mer av dette. Og hvis det er noe Tyrkia trenger, er det mer av dette, sier Stavrum, som setter sin lit til at det tyske rettsvesenet foretar en uavhengig avgjørelse og viser forskjellen på politikk og juss.

Tysk satiriker pågrepet

Det var i slutten av mars at komikeren Jan Böhmermann leste opp et dikt på TV-kanalen ZDF. I diktet anklaget han Erdogan blant annet for å ha sex med dyr og for å undertrykke minoriteter mens han ser på overgrepsbilder av barn. Böhmermann sier selv at han ville gi et praktisk eksempel på hva dette innebærer, altså hva som er satirisk frihet og hva som ikke er det i Tyskland.

En lite brukt tysk lovparagraf åpner for straff på inntil ett års fengsel for fornærmelser mot utenlandske statsledere. Det er denne lovparagrafen som Erdogan nå vil benytte seg av.

Samtidig som Merkel fredag ettermiddag sa hun godtar Tyrkias forespørsel om straffeforfølgelse, sa hun at regjeringen i Tyskland skal legge fram et forslag om å endre nettopp denne loven.

Powered by Labrador CMS