Foto: Keith Jenkins, Flickr/Creative Commons. Bildet er beskåret, originalen her https://www.flickr.com/photos/keithwj/5723023030
Foto: Keith Jenkins, Flickr/Creative Commons. Bildet er beskåret, originalen her https://www.flickr.com/photos/keithwj/5723023030

Amerikansk fotojournalist drept i Afghanistan

Tre reportere fra NPR og tolken deres angrepet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Washington (NTB-AFP-AP): Den prisbelønte amerikanske fotojournalisten David Gilkey (50) og den afghanske tolken hans ble drept på oppdrag sør i Afghanistan i helgen.

Gilkey, tolken Zabihullah Tamanna (38) og to andre journalister reiste med en gruppe soldater fra den afghanske hæren i Helmand-provinsen da de kom under granatbeskytning. De to andre journalistene, Tom Bowman og Monika Estatieva, slapp uskadd fra angrepet.

Alle de tre journalistene jobbet for amerikanske National Public Radio (NPR). Gilkey beskrives som en rutinert fotograf og videoredigerer.

Prisbelønt

– David har dekket krig og konflikter i Irak og Afghanistan siden 11. september (2001). Han viet seg til å vise allmennheten disse krigene og menneskene som er rammet av dem. Han døde mens han etterfulgte det løftet, sier NPR-redaktør Michael Oreskes.

Gilkey har fått en rekke priser for sitt arbeid, blant annet en Emmy-pris i 2007 for en videoserie om amerikanske marinesoldater i Irak. Han ble også kåret til årets stillfotograf av fotografene i Det hvite hus i 2011.

Kerry kondolerer

Utenriksminister John Kerry er blant dem som hyller Gilkey og omtaler ham som en «en begavet historieforteller».

– Dette angrepet er en grusom påminnelse om de farer det afghanske folk fortsatt står overfor, om de afghanske sikkerhetsstyrkenes innsats for å trygge landet og om motet til uredde journalister og tolker som forsøker å formidle den viktige historien til resten av verden, sier Kerry. 

Powered by Labrador CMS