Tidligere sportsjournalist Marius Vik. Foto: Privat
Tidligere sportsjournalist Marius Vik. Foto: Privat

Marius Viks Zlatan-intervju går viralt tre år etter

Et klipp fra pressekonferansen der Zlatan Ibrahimovic ikke forstår spørsmålet fra daværende VG-journalist Marius Vik er sett over 500.000 ganger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Høsten 2013 spilte Sverige kvalikkamp mot Portugal. Da ble det holdt en tjue minutters pressekonferanse med svensk, portugisisk og norsk presse i Friends Arena. Dette var den tiden da sjakkfeberen herjet i Norge mens Magnus Carlsen spilte VM.

Derfor tenkte VGs utsendte Marius Vik at han skulle få til en norsk vinkling på saken, og spurte en av verdens største fotballspillere om hva han synes om Magnus Carlsen og om han følger med på sjakk-VM.

Problemet er at Zlatan ikke forstår spørsmålet fra VG. Sammensetningen av det «norske spørsmålet» og at fotballstjernen ikke forstår er trolig grunnen til at intervjuet har fått massiv oppmerksomhet. 

Facebook-gruppen til det svenske nettstedet «Sportbibeln» blåste i helgen nytt liv i intervjuet. Siden klippet ble lagt ut onsdag har det fått 11.000 likerklikk, 1.300 delinger og over 3000 kommentarer. Videosnutten er sett over 500.000 ganger. 

– Jeg har et avslappet forhold til det. Intervjuet fikk først mye oppmerksomhet i 2013. Nå har jeg igjen fått en del kommentarer på dette i helgen, sier Marius Vik til Journalisten. 

(Se klippet fra «Sportbibeln» under)

Les også: Søte kattevideoer får seriøs konkurranse

«Typisk norsk»

En del av kommentarene på klippet går i at det er typisk norsk å spørre utenlandske stjerner om våre egne helter. 

«Jag bor i oslo, vet gott att Magnus är stor där.. men att fråga zlatan om han är som att fråga Erna Solberg om Kalle Anka» står det i en kommentar. 

«Ble veldig pinlig berørt når jeg så klippet. vi nordmenn elsker oppmerksomhet, og å spørre folk om de kjenner til Norge og våre ‘kjendiser’» står det i en annen.

– Magnus Carlsen herjet i Norge på den tiden og vi ville ha en norsk vinkling. Det er sånn norske aviser er, vi prøver gjerne en egen vri på saker. Norske journalister har alltid vært opptatt av den norske vrien og det å gjøre saker relevante for vår avis og våre lesere.

Han tror norske journalister gjør dette i større grad enn andre.

– Ingen engelsk journalist ville tenke seg å spørre en kjent fotballspiller om noe sånt.

Les også: Viralt på armlengdes avstand

Ikke sjakk-vri

Andre kommentarer går i at Vik burde forsøkt å snakke svensk til Zlatan eller ordlagt seg annerledes. Selv mener Vik det må være greit at norske journalister snakker norsk til svensker.

Det kommer ikke fram i klippet fra «Sportbibeln», men han la faktisk om til engelsk etterpå. Da svarte Zlatan at han var interessert i sjakk, men at han ikke fulgte med på VM. (Se Zlatans svar under).

Saken fikk dermed ikke den norske sjakk-vinklingen likevel. Det ble heller vinklet på at Zlatan er beskjeden og ikke vil kalle seg «Verdens beste». Men helt nytteløst ble det ikke å stille spørsmålet - VGTV-videoen ble nemlig brukt under VGs dekning av sjakk-VM. 

– Zlatan humret av det hele.  Jeg forklarte settingen til den svenske pressesjefen etterpå, og han sa at Zlatan bare syntes spørsmålet hadde vært morsomt. Han har nok opplevd å få rarere spørsmål enn det i sin karriere, sier Vik, som nå jobber som kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsforbundet.

Det er kjent i pressen at Zlatan gjerne kan sparke litt i fra seg, men Vik forteller at han opplevde at fotballstjernen oppførte seg fint. Selv gikk den daværende VG-journalisten til kommunikasjonsbransjen cirka et halvt år etter det aktuelle intervjuet.

– Det var en utrolig morsom tid, men jeg misunner ikke tidligere kolleger som igjen og igjen får høre om nedskjæringer og stillingskutt.

Powered by Labrador CMS