Jon Wessel-Aas har i en årrekke satt pris på Dagbladet. Nå skal han være med og sørge for at avisen har penger til tyngre prosjekter i en årrekke fremover. Foto: Birgit Dannenberg

Wessel-Aas skal forvalte Dagblad-millioner

- For å tjene penger må det også lages innhold som selger i massene. Som kanskje ikke er den tyngste journalistikken, men som subsidierer den.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Det høres veldig spennende og fint ut, lyder ansatterepresentant Tom Stalsberg umiddelbare respons. Etter å ha vært på reise et par uker tar Journalisten ham på senga med nyheten om at advokat Jon Wessel-Aas trer inn i styret til Dagbladets stiftelse. 

Da stiftelsen på tampen av fjoråret solgte sine aksjer i Dagbladets tidligere eier Berner Gruppen til de øvrige aksjonærene, fikk den 40 millioner kroner på bok. Disse pengene skal forvaltes av stiftelsen for å vare i overskuelig fremtid, samtidig som det årlig skal tildeles en god slump til journalistiske prosjekter.

De siste 15 årene har stiftelsen være ledet av Eivind Smith som nå trekker seg tilbake. Tilbake i styret sitter Nils Øy, Kirsten Idebøen og nå også Wessel-Aas som alle tre er oppnevnt av Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag. Disse har også utnevnt Henrik Langeland, An-Magritt Austenå og Finn Øystein Bergh som vararepresentanter. Tom Stalsberg representerer de ansatte i Dagbladet og sjefredaktør John Arne Markussen har fast plass gjennom sin stilling.

Utsiktspunkt

Wessel-Aas er partner i advokatfirmaet Bing Hodneland. Han var gjennom mange år advokat i NRK, og har de senere årene representert flere medier i retten.

- Dette er jo ikke noe man gjør for å bli rik. Det gjør jeg for min egen del. Jeg har jobbet, og jobber med mediene i det daglige som advokat. Da synes jeg det er interessant å sitte på et slikt sted. Det er interessant å forvalte en slik likviditet på lang sikt og bidra til at den gravende journalistikken støttes. Det renner ikke over med penger til slike prosjekter, sier advokaten til Journalisten.

Forespørselen kom i fjor høst, og han poengterer at han ennå ikke har deltatt i styremøte. Dessuten skal han heller ikke sitte og forvalte pengene alene. Rundt bordet møter han de andre styremedlemmene som han skal lytte og lære av, samt diskutere seg fram til hvordan pengene skal disponeres.

- Jeg har satt pris på Dagbladet i mange år. Avisen har lenge hatt en meget bra kommentar- og debattredaksjon og vært flink til å dyrke den fram. Og så ser jeg de har gode graveprosjekter innimellom. Det er jo det som er utfordringen, både klare å tjene penger på journalistikken, men også å drive med vesentlig journalistikk oppe i det hele. For å tjene penger må det også lages innhold som selger i massene og som kanskje ikke er av den tyngste journalistikken, men som subsidierer den slik at man kan få gjort begge deler, sier han.

Så lenge Dagbladet eksisterer

De ansattes representant, Tom Stalsberg, sier at midlene har et slags evighetspreg over seg. Forvaltningen må skje slik at de kan vare lengst mulig, samtidig som de brukes til å finansiere den tyngre journalistene.

Her finner du sakene journalisten tidligere har skrevet om Dagbladets Stiftelse.

Stalsberg skryter av Smiths arbeid i stiftelsens styre gjennom de 15 årene. Selv har han vært medlem og varamedlem i til sammen åtte år. For nykommeren Wessel-Aas sier han at fokus bør ligge på Dagbladets ve og vel, og den redaksjonelle uavhengigheten. Samt ha overblikk på omstillingene og å kunne holde hodet kaldt med bransjen rir endringene.

- Dette ser jeg lyst på, sier Stalsberg om det nye medlemmet.

Sjefredaktør John Arne Markussen har tidligere omtalt salget av aksjene i Berner Gruppen som ett gullgrep. Han er såre fornøyd med å få den profilerte advokaten inn i stiftelsen.

- I en tid da det er mange utfordringer i mediebransjen oppleves det som betryggende at Stiftelsen har et styre som har så bred kompetanse.

Her finner du Journalistens dekning av Dagbladet

Powered by Labrador CMS