VG-bredside mot Aftenposten

Kommentator Frithjof Jacobsen svært kritisk til tantas “panegyriske” støtte til Thorbjørn Jagland.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en oppsiktsvekkende kommentar i VG onsdag retter Frithjof Jacobsen pekefingeren mot Schibsted-kollega Aftenposten i kjølvannet av Thorbjørn Jaglands avgang som leder av Den norske Nobelkomité. VG-kommentatoren trekker fram flere eksempler på det han oppfatter som Aftenpostens klare støtte til Jagland og hans virke som komitéleder.

– En elegant måte å kritisere Aftenposten på, mener mediekommentator Sven Egil Omdal.

Jacobsen mer enn antyder at Jagland har hatt en avgjørende påvirkning på Aftenpostens meninger om Nobelkomiteen. Han skriver blant annet:

“Inn kom Jagland for Ap, og som det da het i en nyhetsartikkel i Aftenposten: “Komiteen velger selv lederen når den konstitueres i januar. Men etter det Aftenposten forstår, vurderes det som naturlig at Ap, med sine to representanter, får lederen.” Vi får lure på hvem det var som hjalp Aftenposten med den forståelsen. (Journalistens lenker her og under.)

“Godt eksempel”

[quote:1-right]

Jacobsen følger opp med en henvisning til det han betegner som “en nærmest panegyrisk lederartikkel” i Aftenposten i 2008, der avisa framhever Jaglands sterke sider som politisk tenker og aktør: 

“Lederartikkelen i Aftenposten fra 2008 er et godt eksempel på hvordan enkelte politikere klarer å knytte en hel avis’ prestisje til en politisk karriere”.

Jacobsen nevner ikke Aftenpostens tidligere politiske redaktør Harald Stanghelle ved navn. Stanghelle, som nå er over i en annen redaktørstilling i Aftenposten, har som kommentator markert støtte til Jagland som leder av Nobelkomiteen. Ikke minst da det blåste som verst etter tildelingen av fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Felt i PFU

Mai 2014: PR-byrået First House reagerer sterkt på antydningene fra Stanghelle, om at byrået jobber for kinesiske interesser for å sverte Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland. Stanghelle tar selvkritikk for sin bruk av uttrykket “gode, men ubekreftede rykter”, men det ender med klage til Pressens Faglige Utvalg. Utvalget felte Aftenposten for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om retten til samtidig imøtegåelse.

Etter at nyheten om vrakingen av Jagland som komitéleder ble kjent tirsdag uttalte Stanghelle til VG:

– Nobelkomiteen har satt sin politiske uavhengighet i spill og skriver historie ved å knytte ledervalget til hvilket politisk flertall det er i komiteen.

Stanghelle og andre mener vrakingen av Jagland fører til spekulasjoner om Norge nå har gitt etter for det kinesiske presset etter 2010.

Verken Jacobsen eller Stanghelle har hatt anledning til å kommentere saken onsdag.

Mediekommentator Sven Egil Omdal. Foto: Birgit Dannenberg

Liker VGs kritikk

Sven Egil Omdal, som var ansatt i Schibsted-eide Stavanger Aftenblad fra 1991 og inntil nylig, mener det er positivt at mediehus innen samme konsern kritiserer hverandre.

– Det er VG som har blitt kritisert hardest innen Schibsted-familien, så de må ha en ekstra stor frihet til å slå tilbake. Det hadde vært svært betenkelig om eierskapet skulle legge en demper på kritikken mellom medier. Samtidig håper jeg jo at VG i en slik sammenheng betrakter Aftenposten som en hvilken som helst avis.

Omdal liker måten VG-kommentator tar for seg Aftenpostens forhold til Nobelkomiteen og Jagland.

[quote:2-right]

– Kommentaren er en veldig fin pirking borti Aftenpostens meninger i denne saken, og en elegant måte å kritisere avisa på. Det er befriende at avisredaksjoner gjør slikt, noe vi generelt trenger mer av i bransjen.

Omdal mener det er to årsaker til at medienes kritiske blikk på hverandre er blitt dempet de siste tiårene. Dette er etter hans oppfatning en konsekvens av avideologiseringen av mediene, som nå i stor grad har felles konserneiere. For det andre peker Omdal på at journalistene også er langt mindre preget av politiske og ideologiske holdninger i yrket. I dag vandrer de ofte fra avis til avis.

– Det kan i alle fall ubevisst føre til at de legge en demper på seg, tror Omdal.

 

Powered by Labrador CMS