Drammens Tidende:

Fra innspillingen av DT Fotballs lokalderby spesial-sending som ble publisert fredag 10. april. Ola Niemann, journalist i sporten Drammens Tidende (t.v.) og gjest og Strømsgodset-spiller Martin Rønning Ovenstad.

Satser på to fotballag

Når Mjøndalen møter Strømsgodset på Marienlyst Stadion i Drammen lørdag ettermiddag dekker Drammens Tidende begge lag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fotballstillingen i Buskerud er som følger: Drammensklubben Strømsgodset vant tippeligaen i 2013 og skal basert på budsjett være landets fjerde største fotballklubb. Mjøndalen vendte tilbake til eliteserien for første gang på 22 år, etter å ha gått fra 2. til i 1. divisjon i 2009.

Fra panikk til satsing

Drammens Tidendes dekningsområde er Buskerud fylke, med hovedvekt på Drammen. Mjøndalen er kommunesenteret i nabokommunen Nedre Eiker.

– Vi kan ikke legge skjul på at det var med litt blandete følelser vi så på at Mjøndalen rykket opp. Det handler om hvordan vi skal møte dem med økte ressurser. Når vi først har fått summet oss, har hele avisen tenkt at dette er en kjempemulighet for oss til virkelig markere oss og nå ut til et langt bredere publikum, sier ansvarlig redaktør Kristin Monstad i Drammens Tidende.

Den kortvarige panikkstemningen er blitt erstattet med det hun kaller en veldig offensiv innstilling. Inn mot seriestart sist helg hadde begge lag blitt fulgt tett. Det satses også bredt på fotball både på TV, papir og nett. Målet er ifølge nyhetsredaktør Lars Arntzen nå å dekke begge klubbene like godt.

– Er det en krevende øvelse?

– Ja, det er ressurskrevende. Vi er blitt færre i redaksjonen, men vi velger å prioritere fotballen høyt. Vi mener det er riktig å satse her. Jeg er ikke misunnelig på bergensavisene etter at Brann rykkt ned i fjor, for å si det sånn, sier Arntzen, og fortsetter:

– Vi er veldig fornøyd med at Mjøndalen rykket opp i fjor høst. Dersom du har et kritisk perspektiv på saken, er det viktig for meg å understreke at dette er en positiv sak for både Drammens Tidende og regionen vår.

– Hva prioriterer dere ned når fotball prioriteres så høyt?

– Dette er for så vidt ikke noen ny situasjon for oss. Vi brukte mye ressurser på Mjøndalen også i 1. divisjon. Vi bor i en region med svært mange lag i de to øverste divisjonene innen ulike idretter.

– Det vi har vært nødt til å prioritere ned, er de smalere idrettene og en del lokale utøvere i individuelle idretter, som vi ville ha fulgt tettere dersom vi ikke hadde hatt så mange topplag innenfor de store publikumsidrettene, sier Arntzen.

80 sider fotball

At fotball er en publikumsidrett er det liten tvil om. Monstad omtaler den brede dekningen av eliteserielagene som å gi leserne det de vil ha. Det de har fått inn mot seriestart forrige helg er en tilnærmet like omfattende dekning av begge eliteserieklubbene.

Like før påske kom et 80 siders fotballmagasin der klubbene hadde fått viet 40 sider til hver. Ifølge Monstad var det utformet slik at den respektive supporter kunne snu bladet for å komme til sin klubb, dersom det lå med motstandersiden opp. Hun kaller det morsomt og ambisiøst arbeid.

- Et magasin på denne størrelsen høres mye ut?

– Ja, det føltes sånn også. Det var ganske mye jobbing opp mot det. Det var i hovedsak sportsredaksjonen som fylte magasinet. Men der må det sies at det ikke bare var oss på sporten som jobbet. Vi fikk god hjelp fra andre på huset, Lars Arntzen gjorde for eksempel en kjempejobb, sier sportsjournalist Ola Niemann.

For mye brunt i avisa

Niemann er en av fire journalister i sportsredaksjonen i Drammens Tidende. I tillegg til å ha hovedansvaret for å dekke Strømsgodset har 28-åringen ansvaret for videoproduksjonen i avisens nyopprettede TV-studio.

Fordelingen internt i redaksjonen er som følger: Det er en ansvarlig for hver av klubbene, i tillegg er det en som er backup for begge. I praksis jobber alle fire tett. Magasinet har de fylt med blant annet stoff fra begge klubbers treningssleire i vinter. Tre mann fulgte hver av dem hele veien. Niemann var på reise en måned til sammen.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på magasinet, men vi har også registrert at det er noen som holder med Strømsgodset som har ment at det nå er litt mye brunt i avisa. Enkelte har også kjørt en #boikottdt i sosiale medier den siste uka. Men det er bare snakk om noen svært få.

Intern konkurranse

I klikk, som de kaller den egentlige og konkrete tilbakemeldingen, viser satsingen ifølge Monstad allerede tall som tegner til at den utvidende fotballdekningen er fornuftig. Niemann mener at den også kan være en redaksjonell vinner på andre måter enn leservekst.

– Det er en kamp for oss også. Jeg kan ikke skrive en dårlig sak om Strømsgodset og vente at den går foran en god sak om Mjøndalen. Den beste historien vinner. Det blir spennende å se på sikt om det gjør at det løfter oss.

– Personlig føler jeg på ansvaret med å følge klubben så tett, og jeg er overbevist om at det større ansvaret jeg har fått vil gjøre meg til en bedre journalist. Både rent faglig, metodisk, og på kildepleie.

Niemann har vært ansatt i avisen siden 2012. Da den tidligere dedikerte Strømsgodset-journalisten Magne J. Nilsen før påske gikk til klubben som ny pressesjef, overtok Niemann dekningen. Det er dermed ikke bare det å dekke flere lag som er nytt for ham, også selve det daglige arbeidet har endret seg med mer ansvar.

Klyper seg i armen

Han snakker varmt om varierte arbeidsdager. Et givende spenn mellom den ene dagen å gjøre videojournalistikk med den tilnærmingen der krever, for den neste sette seg rolig ned med en spiller for å lage en lengre reportasje.

– Man må jo klype seg litt i armen. Jeg er 28 år og har fast jobb med det jeg har mest lyst til. Jeg skjønner at jeg er ganske heldig i den bransjen her når jeg både kan drive med videosatsing og kan følge klubben jeg har vært opptatt av i mange år.

– I tillegg er det spennende med metoden når du følger en klubb. Det er en del kilder du bare må sette deg ned og ta noen kaffekopper med. Jobbe litt som en journalist burde jobbe. Det at det ikke bare går i hui og hei, men at en faktisk bygger opp litt kunnskap og forståelse rundt et veldig stort tema.

Høytidsstemning

De siste ukene har det imidlertid gått helt i ett for Niemann og resten av redaksjonen. Serien er i gang, og denne helgen er det lokaloppgjør på Marienlyst i Drammen. Storebror møter lillebror på Marienlyst stadion i Drammen for første gang på 39 år.

Dette har ifølge nyhetsredaktør Arntzen ført til høytidssteming i redaksjonslokalene. Niemann forteller om utstrakt samarbeide og fletting av saker for å gi begge lag like massiv omtalte. Hvordan fordelingen vil bli fremover vil avhenge noe av hvordan serien utvikler seg.

Det betyr ikke kunne at det vil bli en bevisst prioritering av ett lag foran det andre. Men han utelukker ikke at en opptelling vil vise en skjevhet ved sesongslutt. Det synet deler også Niemann.

– Jeg tviler på at det vil bli en femti-femti fordeling utover sesongen, sier han.

Fra premieren av DT Fotball torsdag 26. mars. Fra venstre: Vegard Hansen, trener Mjøndalen, Rune Marthinsen, markedssjef Strømsgodset og Ola Niemann, journalist sport Drammens Tidende. Foto: Tore Sandberg
Powered by Labrador CMS