Kulturminister Thorhild Widvey. Foto. Birgit Dannenberg

Regjeringen kutter i presse=støtten og skyver på null=momsen

Regningen for det økte antallet flyktninger til Norge kan koste mediene 75 millioner kroner neste år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Produksjonstilskuddet til mediene reduseres med 15 millioner kroner fra 323 millioner kroner til 308 millioner kroner neste år. Det melder regjeringen i den varslede tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet som ble lagt fram fredag. Reduksjonen tilsvarer 4,6 prosent av posten.

Da statsbudsjettet ble lagt fram tidligere i høst flyttet Kulturdepartementet en overføring på 15 millioner kroner til ukeaviser inn under produksjonstilskuddet til mediene. Tilleggsproposisjonen som ble lagt frem fredag spesifiserer ikke om det er ukeavisene eller avisene som mottar pressestøtte som må ta kuttet på 15 millioner kroner.

Kulturdepartementet har så langt ikke svart Journalisten på om hele kuttet på 15 millioner kroner må tas av avisene, eller om også ukeavisene må ta sin del av kuttet.

Kuttet kommer etter at det denne uken ble kjent at Stortingets Syria-avtale fra i sommer allerede har redusert posten for inneværende år med 5 millioner kroner.

Totalt kuttes kulturbudsjettet 25 millioner kroner, og nyhetsmedier må altså ta 15 millioner kroner av denne summen. Bevilgning til film- og medieformål kuttes med 1,9 millioner kroner.

Skyver på nullmoms

Samtidig skyver regjeringen på innføringen av nullmoms for elektroniske nyhetstjenester. I statsbudsjettet tidligere i høst var verdien av denne beregnet til 350 millioner kroner.

I et eget delkapittel i tilleggsproposisjonen som ble lagt frem fredag, skriver regjeringen at notifiseringen til ESA ennå ikke er sendt, og at innføring av merverdiavgiftsfritaket nå tidligst vil skje fra 1. mars 2016.

Denne besparelsen utgjør rundt 60 millioner kroner.

Neste uke går partiene i Stortinget i gang med forhandlinger for å vedta statsbudsjettet i nasjonalforsamlingen.

Les også: Medietilsynet trekker tilbake 5 millioner kroner i pressestøtte

MBL skuffet

Administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi S. Øgrey, sier at hun har forståelse for at alle må bidra for å løse en ekstraordinær situasjon.

– Men det er bekymringsfullt når det ser ut til at mediebransjen må ta det største kuttet på kulturbudsjettet. 15 millioner kroner mindre til produksjonsstøtte er langt mer enn de andre kuttene jeg ser i oversikten. Det skuffer meg, ettersom det heller ikke lå noen økning i forslaget til statsbudsjett for 2016. I tillegg sparer regjeringen noen gratispenger ved å utsette nullmomsen til mediene.

Øgrey betegner produksjonstilskuddet som en billig forsikring for mediemangfold, og en svært viktig støtte til norske aviser.

- Uheldig

Lederen av Norsk Journalistlag, Thomas Spence, betegner det foreslåtte kuttet i produksjonsstøtten som uheldig og beklagelig.

– Det lå allerede et kutt i forslaget til statsbudsjett for 2016, ved at regjeringen kun videreførte nivået fra 2015. Produksjonsstøtten er en billig forsikring for demokratiet. Den har virket godt ved å holde liv i lokalaviser, nr. 2-aviser og meningsbærende riksaviser.

– Men må ikke også mediebransjen være forberedt på å bidra når samfunnet må dekke inn ekstraordinære kostnader på grunn av flyktningsituasjonen?

– Mediebransjen befinner seg allerede i en presset økonomisk situasjon. Produksjonstilskuddet er dessuten ikke en næringsstøtte, men et bidrag til samfunnets infrastruktur. Fortsetter man å kutte i denne støtten så ender man opp med mindre mediemangfold i Norge. Det taper alle på, advarer NJ-lederen.

Om den foreslåtte utsettelsen av nullmomsen fra nyttår til 1. mars sier Spence.

- Jeg håper at den egentlige grunnen ikke er sommel fra regjeringens side, men at ESA kan godkjenne den formelle søknaden slik at ordningen kan iverksettes fra årsskiftet. Her må regjeringen få opp farten, for mediebransjen trenger nullmomsen snarest.

LIK JOURNALISTEN PÅ FACEBOOK

Powered by Labrador CMS