Julian Assange får støtte fra FN-panel. Her avbildet på Skup-konferansen i Tønsberg i 2010. Foto: Espen Moe

Assange håper å forlate tilfluktsstedet

Det er knyttet stor spenning til om WikiLeaks-grunnleggeren flytter ut av Ecuadors ambassade i London etter tre og et halvt år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert)
 
Julian Assange håper støtten fra et FN-panel som mener han er frihetsberøvet i strid med internasjonale forpliktelser, kan bli slutten på hans isolasjon. Men lite tyder foreløpig på at britiske og svenske myndigheter er klare til å la ham gå.
 
– Innsatsen for å pågripe Julian Assange fortsetter, og skulle han forlate ambassaden kommer politiet til å gjøre alt for å pågripe ham, sier en talsmann for det britiske politiet til avisa The Guardian.
 
Det er ventet at Assange ved lunsjtider holder en pressekonferanse via videolink i London. Der kommer han til å kreve at Sverige og Storbritannia skroter arrestordren mot ham, skriver avisa. Fredag formiddag er et titalls TV-kameraer og et stort pressekorps oppstilt utenfor Ecuadors ambassade i London, men inntil videre er gardinene trukket for på rommet til Julian Assange.

Klare anbefalinger

FNs arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD) oppfordrer Storbritannia og Sverige til å avslutte Julian Assanges frihetsberøvelse. FN-panelet har ingen formell innflytelse over britiske eller svenske myndigheter, men kommer fredag med klare anbefalinger etter å ha vurdert WikiLeaks-grunnleggerens klage.

UNWGAD slår fast at Assange er blitt vilkårlig frihetsberøvet og ber britiske og svenske myndigheter om å sørge for at frihetsberøvelsen tar slutt. Samtidig mener FN-panelet at Assange bør ha rett på kompensasjon for årene han har sittet i eksil i Ecuadors ambassade i London.

UNWGAD ber videre om at Assanges «fysiske integritet og bevegelsesfrihet respekteres».

Assange søkte tilflukt i ambassaden i 2012 for å unngå utlevering til Sverige, der han er etterlyst fordi påtalemyndigheten vil avhøre ham om anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Assange har hele tiden avvist anklagene. Han sier han er redd svenske myndigheter kan utlevere ham til USA, der han frykter å bli straffeforfulgt for spionasje. i forbindelse med WikiLeaks lekkasjer av store mengder hemmeligstemplede dokumenter.

– Politisk fange

På tross av heftige spekulasjoner på om Assange fredag vil komme til å forlate ambassaden, var det fredag morgen ikke noe synlig politi i det eksklusive kvartalet i Knightsbridge i London.

– Han er en politisk fange. Hvis FN sier han holdes ulovlig, vil det være en skandale om britisk politi pågriper ham, sier Elizabeth Middleton, en av flere Assange-tilhengere utenfor ambassaden.

Kameralinsene er rettet mot vinduene i rommet som Assange sies å ha tilbrakt mesteparten av tiden i de siste tre og et halvt årene, men ingen i den lille gaten har ennå fått noe glimt av Assange selv.

Assange sa torsdag at han ville la seg pågripe dersom han ikke skulle få støtte fra FN. I motsatt fall ville 45-åringen forvente å bli behandlet som en fri mann. Politiet i London svarer at arrestordren mot Assange fortsatt gjelder, og at de er klare til å pågripe ham hvis han setter beina på britisk jord.

Avviser FN-konklusjonen

Storbritannias utenriksminister kaller FN-panelets rapport om Julian Assanges angivelige frihetsberøvelse for latterlig. – Assange er en rømling, sier Philip Hammond.

– Jeg avviser beslutningen fra denne arbeidsgruppa. Dette er en gruppe bestående av lekfolk og ikke advokater. Julian Assange er på rømmen fra rettferdigheten. Han gjemmer seg fra rettsvesenet på den ecuadorianske ambassaden, sier Hammond.

– Han kan komme ut når som helst om han velger det selv. Men han vil bli nødt til å stilles til ansvar i Sverige dersom han velger å gjøre det. Dette er oppriktig talt en latterlig konklusjon fra arbeidsgruppa, og vi avviser den, sier utenriksministeren.

Julian Assanges svenske advokat Thomas Olsson hyller FN-panelets rapport og mener Sverige må følge anbefalingen om å avslutte klientens frihetsberøvelse.

– Jeg kan ikke se at Sverige har noe annet valg enn å rette seg til denne beslutningen, sier Olsson til avisa Expressen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS