De tillitsvalgte advarer mot svekket kvalitet på NRKs programmer - her eksemplifisert med Urix - dersom de pågående kuttene smøres jevnt utover sendeflatene. Foto: Skjermdump av NRK

NRKJ: – Bedre med færre programmer enn dårligere programmer

NRK-tillitsvalgte frykter at bemannings- og kostnadskutt skal resultere i flere feil på lufta. Advarer mot ostehøvelmetoden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke informerte Norsk Journalistlags (NJ) tre klubber i Nyhetsdivisjonen - det vil si klubbene i Dagsrevyen, Dagsnytt og sentralredaksjonen - medlemmene sine om alvorlige problemer i drøftelsene med NRK-ledelsen om de vedtatte kuttene. Etter det Journalisten forstår, på bakgrunn av kontakt med en rekke kilder i NRK, har det vært en økende frustrasjon blant tillitsvalgte i den pågående innsparingsprosessen som ble vedtatt før jul. Inntrykket er at ledelsen i Nyhetsdivisjonen kjører en tøffere og hardere linje enn i tidligere prosesser.

NRK-KUTTENE

• Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen slo i oktober 2015 fast at NRK må kutte mellom 100 og 150 millioner kroner.

• Før jul ble det vedtatt at NRK skal spare 22 stillinger i Nyhetsdivisjonen, som i utgangspunktet hadde ca. 380 årsverk.

• Divisjonen hadde dratt med seg kutt fra 2015-budsjettet som ikke var gjennomført, og møter i tillegg nye effektiviseringskrav for 2016.

I en mail som gikk ut til medlemmene av de tre NJ-klubbene sist onsdag ble det beskrevet samarbeidsproblemer som spesielt hadde rammet lederen av Dagsrevy-klubben, Atle Bjurstrøm. På et dialogmøte før helgen besluttet både NRK-ledelsen og NRKJ å legge saken bak seg og se framover.

– Vi har vært i dialog med ledelsen om hvordan vi skal samarbeide videre. Vi har fått klare forsikringer om at vi skal bli tatt med på råd tidligere og på en bedre måte. Det stoler vi på. Det er viktig for oss å få lagt fram med våre analyser og innspill om kuttene, slik at vi kan bidra til å gi NRK et bedre beslutningsgrunnlag, sier leder av NRKs Journalistlag (NRKJ), Richard Aune, til Journalisten.no.

Frykter flere feil

Aune poengterer at medlemmene hans nå er redde for at innsparingene skal resultere i at flere feil kommer på lufta, med andre ord at den journalistiske kvaliteten vil bli skadelidende. Ifølge Aune frykter NRK-reporterne at de skal få for dårlige muligheter til å drive kilde- og redigeringsarbeid.

– Vi skjønner at vi må kutte, men etter vår mening må NRK kutte i programforpliktelser og sendeflater. Det er bedre med færre programmer enn dårligere programmer. Det er et nytt begrep som blir brukt av NRK-ledelsen nå, og som jeg stiller meg undrende til, nemlig hverdagsrasjonalisering. Jeg oppfatter at det er det samme som ostehøvelkutt. Med andre ord at lederne vegrer seg for å ta detaljerte beslutninger om å kutte programmer, men dytter ansvaret for å finne andre innsparingsmåter nedover i rekkene, sier Aune.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord sier til Journalisten at NRK-ledelsen alltid jobber for å få til et godt samarbeid.

– Men en omstilling er vanskelig for en organisasjon. Jeg har full forståelse for at dette kan være veldig krevende for medarbeiderne.

Antall stillinger i Nyhetsdivisjonen er nå redusert fra ca. 380 til 360. Ytterligere tre til fire årsverk skal kuttes før man er i mål. I tillegg foreslår ledelsen avbestilling av tjenester internt, opplyser Beverfjord.

NRKJ-leder Richard Aune.
Foto: NRKJ

Lover å strekke seg langt

Nyhetsdirektøren sier dette om Aunes frykt for at flere feil skal havne på lufta:

– Vi jobber for å kutte på en måte som i minst mulig grad rammer journalistikken og innholdet ut til publikum. NRK Nyheter har en sterk posisjon: I 2015 økte Dagsrevyen antall seere og markedsandelen, og NRK Nyheter har en solid posisjon på radio og vekst på nett og mobil. Det er vi godt fornøyd med. Vi har dyktige medarbeidere som leverer et nyhetstilbud vi mener det er viktig å bevare. Vi vil strekke oss langt for å beholde dagens innholdstilbud. Vi skal levere det beste vi kan til publikum ut fra de ressursene vi har til rådighet.

Nyhetsdirektør Alexandra
Beverfjord. Foto: Flickr/
Creative Commons/
Marte Garmann
Powered by Labrador CMS