NJ Student-leder Trude Furuly understreker det er viktig å gi studentene mangfoldig bakgrunn allerede fra utdanningen. Foto: Glenn Slydal Johansen.

NJ oppfordrer Nord Universitet å holde på journalistikkutdanningen

Å ha journalistikkutdanning også nord for Trondheim er viktig for mangfoldet, mener Trude Furuly.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kunne Journalisten fortelle at det spøker for journalistikkutdanningen ved Nord Universitet i Bodø. Studiet har fått 23 førstevalgssøkere til årets opptak. Universitetet frykter at antallet er for lavt med tanke på kravene fra NOKUT som sier at 20 studenter må fullføre bachelorstudiet for at studiet skal få fortsette. 

LES OGSÅ: Tidligere i år feiret journalistikkutdanningen i Bodø 30 år, nå fryktes for at utdanningen er på vei til nedleggelse

Nordnorsk Redaktørforening med Steinulf Henriksen i spissen frykter at utdanningen konkluderer med at det ikke skal tas opp studenter til studiet denne høsten. Skjer det vil det skade utdanningen mener han. Det mener også studieprogramansvarlig Bengt Engan. Han viser til at et opphold i opptakene vil først bidra til færre studenter som igjen påvirker studentmiljøet. Og det vil sende et signal om at skolen sliter med rekruttering, noe som igjen er selvforsterkende og kan gi utdanningen et ufortjent rykte. 

Henriksen sammen med tidligere Bodø-student Reidun Kjelling Nybø er redd at ved ikke å ta opp studenter denne høsten, vil det bringe studiet nærmere nedleggelse. 

Viktig funksjon i landsdelen

– Utdanningen er viktig blant annet fordi det er den eneste journalistikkutdanningen i landsdelen, og den er viktig for de redaksjonelle miljøene i der. Studentene har god kontakt med redaksjonene, og så synes vi det bør være utdanninger som er i forskjellige landsdeler og som kan tilby forskjellige ting, sier leder Trude Furuly i NJ Student til Journalisten.

Furuly mener det er vanskelig å komme utenom beliggenheten til utdanningen samt dens funksjon i Nordnorsk mediehverdag. Som at de som utdannes ofte blir i regionen og i bransjen. Den bidrar i tillegg til at det utdannes journalister nord for Trondheim. 

Noen av tilbudene på timeplanen skiller, men særlig viser Furuly til praksistilbudet som tilbys annerledes. Faget tilnærmes mer akademisk enn høyskolene. Noe hun mener er både positivt og negativt, men til syvende og sist bidrar det til mangfold.

Dersom studiet i ytterste konsekvens avvikles blir det selv med de gjenstående fem journalistutdanningene noen færre om sommerjobb- og vikarbeinet.

– Utdanningen har en viktig rolle som forvalter av journalistikken. De har midler og kan holde på tradisjonelle journalistikken. Samtidig som de også utvikler seg. Vi synes jo at skolen bør gjøre det de kan for å holde på en så viktig utdanning.

Situasjonen overrasker

NJ-leder Hege Iren Frantzen er overrasket over situasjonen utdanningen i Bodø nå har havnet i. Et studium som lenge har vært populært, men som nå sliter med å rekruttere. 

Hege Iren Frantzen mener det er viktig med utdanning
som er spredd over hele landet. Foto: Martin Huseby Jensen

– Det er viktig at vi opprettholder alle journalistikkutdanningene. Og at de er spredd over hele landet. Har vi ikke journalistikkutdanning i Bodø, må vi til Trondheim. Det synes jeg er synd. 

– Og så er det slik at i noen yrker er det ikke jobber til alle som utdanner seg, men min erfaring etter å ha pratet med både studenter og redaktører så får de som virkelig vil muligheten. Det er jo ikke slik at redaksjonene slutter å rekruttere. 

Hun forteller at NJ sammen med de andre presseorganisasjonene har arbeidet tett med utdanningene for å gi tilbakemeldinger og innspill som gjør utdanningen relevant for journalistene som etter hvert skal ut i bransjen. 

Rektor Bjørn Olsen sa i går til Journalisten at de teller på alle knappene sine. Nøyaktig hvilke sjanser journalistikkutdanningen ved Nord Universitet har for å ta opp studenter denne høsten, eller om den får leve videre, vil han ikke spekulere i. 

Olsen sier at det kan også være andre aktuelle modeller. Som opptak annethvert år. 

 

Powered by Labrador CMS