SNART DEADLINE: Klokka 22 var mekler Dag Nafstad fortsatt optimistisk, til tross for at han betegnet meklingen som vanskelig. Foto: Bjørn Åge Mossin

Det blir ingen streik

Mekler Dag Nafstad la fram skisse til løsning ved 23.30-tiden. Både NJ og MBL har sagt ja.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

10.000 kroner sentralt er det høyeste generelle tillegget Norsk Journalistlag noen gang har forhandlet fram med Mediebedriftenes Landsforening. Leder av Norsk Journalistlag, Thomas Spence, skulle likevel gjerne sett mer penger i årets mellomoppgjør for å ta igjen mer av etterslepet i forhold til andre arbeidstakergrupper.

– NJ mobiliserte kraftig foran dette oppgjøret, og det har gitt resultater. Jeg skulle gjerne ønsket meg en enda tydeligere sosial profil. Men vi valgte å akseptere et flatt, generelt tillegg på 10.000 kroner til alle medlemmene i MBL-bedriftene. Løsningen har ingen spesiell lavlønnsprofil, men med et likt kronetillegg får de lavest lønte prosentvis mest, sier Spence.

NJ krevde opprinnelig 18.744 kroner i gjennomsnittlig lønnsøkning til sine medlemmer. Ved bruddet i forhandlingene var NJs krav redusert til 16.713 kroner, mens MBL tilbød et snitt på 4.190 kroner.

Ansiennitet og lokale tillegg

NJ har beregnet at ansiennitetjusteringer i løpet av 2013 vil utgjøre gjennomsnittlig 1.500 kroner for den enkelte, ut over det flate tillegget på 10.000 kroner som legges på alle minstelønnssatsene. Så kommer de lokale lønnstilleggene på toppen.

Oppgjøret omfatter 4.200 journalister og endte med en ramme på 3,4 prosent.

NJ-lederen sier at han håper og tror at dette oppgjøret er et vendepunkt i kampen for å ta igjen etterslepet.

– Jeg håper det er slutt på at vi blir hengende igjen etter alle andre. Men nå gjenstår en viktig kamp for medlemmene våre i MBL-bedriftene, nemlig de lokale forhandlingene. Det er disse oppgjørene som er nøkkelen for å ta igjen etterslepet.

Spence viser til at den lokale lønnsglidningen i fjor utgjorde 0,8 prosent, som i år vil innebære rundt 5.500 kroner i snitt.

Tror en del er lettet

NJ valgte å ikke bruke penger på å justere opp ulempetilleggene, som organisasjonen opprinnelig ville ha økt med fem prosent.

– Hvordan tror du medlemmene vil ta imot dette resultatet?

– Jeg tror at noen er lettet over at det ikke ble streik. Jeg tror at de med lav lønn og lave lokale tillegg er godt fornøyd. Vi har mobilisert så kraftig og godt denne gangen at NJs medlemmer nå står mye sterkere og mer motivert til å gjennomføre gode lokale oppgjør.

MBL er bekymret

 Vi er glade for å ha kommet til enighet, men vi er bekymret for den kostnadsøkningen dette innebærer. Men vi måtte ta til etterretning at NJ i år valgte å prioritere å ta ut en så betydelig andel av lønnstilleggene sentralt, sier Iselin Bauer Seeberg, MBLs forhandlingsleder, på MBLs nettsider.

Mekler Dag Nafstad la fram sin skisse til løsning ved 23-30-tiden. Han hadde god tro på at begge partene kom til å akseptere den, noe som også skjedde.

På NJs side var det landstyret som foretok den endelige godkjenningen av meklerens løsning.

Vanskelig mekling

Ved 22-tiden betegnet Nafstad meklingen mellom NJ og MBL som vanskelig da Journalisten fikk en kort prat med ham. Vanskelighetene skyldes at spriket mellom partene var stort da delegasjonene møttes klokka 11 fredag.

– Jeg er likevel optimistisk, til tross for at meklingen er krevende. Vi har gjennomgått de sentrale tingene en del ganger. Det er også en felles forståelse hos partene for hvilke problemer mediebedriftene opplever for tiden. Det er likevel et spørsmål om hvilken betydning denne felles forståelsen kan få for oppgjøret. Det er vilje på begge sider til å finne en løsning, men det ser ut til å ta tid, sa Nafstad.

Han understreket at både totalrammen og innretningen på denne skulle på plass.

Musikk og kåseri

Et steinkast unna Riksmekleren, på utestedet Jaeger i Grensen, holdt Oslo Journalistklubb streikevake fredag kveld. Noen titalls medlemmer ble underholdt av pressebandet Drømmere & Drankere, mens Journalisten-redaktør Helge Øgrim kåserte om journalisters omdømme og status før og nå.

Øgrim advarte blant annet sterkt mot tendenser til å snakke yrket ned, og ga uttrykk for en tro på at yrkesstatusen blir en stadig viktigere forutsetning for å oppnå jevnere lønnsutvikling.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS