Tidlig tirsdag anholdt dansk politi flere personer de mener skulle drepe Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard. Ifølge danske medier har Westergaard og hans familie de siste tre månedene levd under intens beskyttelse fra Politiets Etterretningstjeneste (PET), og til stadighet flyttet mellom flere hemmelige adresser.
– De må ha hatt det helt forferdelig. Men politiet har tydeligvis gjort godt arbeid i Danmark, sier Hagen, som til daglig er avistegner i VG.
– Et skritt tilbake
Hagen mener Westergaard-saken viser at ytringsfriheten er under sterkt press, og at det er farlig å utøve den.
– Dette virker inn på oss alle. Man tenker seg om en ekstra gang, bevisst eller ubevisst, og avstår fra ting. Da har vi tatt et skritt tilbake. Det har kostet mye å innarbeide ytringsfriheten. Vi har et kjempeproblem hvis vi kommer dit at vi har full religionsfrihet, men ikke ytringsfrihet, sier Hagen.
VG-tegneren mener at alle folkegrupper må inkluderes i satiren, hvis man virkelig mener noe med inkludering i et samfunn.
– Ellers blir det jo bare meningsløst skvalder. Det er verdt å tenke over hvor mye som ikke blir laget, fordi man kvier seg. Dette gjelder nok ikke bare oss tegnere, men også journalister, forfattere, dramatikere, filmskapere og så videre.
Risikerer livet
– Men da lykkes jo terroristene med å svekke ytringsfriheten?
– Ja, det kan ikke være tvil om at den er svekket. Så får vi se hvem som vil risikere livet for å utøve den. Samfunnet, ved politi og myndigheter, må garantere at ytringsfriheten kan finne sted for alle.
– Er du selv blitt mer forsiktig?
– Man har det jo med seg. Enkelte tegnere har sagt rett ut at de ikke tør å tegne profeten på samme måte som de tegner Jesus. Det viser at dette er alvor.
Hagen har selv aldri tegnet Muhammed, noe han betegner som en personlig beslutning.
– Den tok jeg lenge før striden om Muhammed-tegningene. Jeg liker ikke det som kan oppfattes som blasfemi, så jeg har alltid unngått å være provokativ i religiøse spørsmål. Men jeg gir full prinsipiell støtte til de som er det.
Politisamarbeid
Hagen svarer bekreftende på spørsmål om norske avistegnere har samarbeidet med politiet for å holde oversikt over trusselbildet i kjølvannet av Muhammed-striden.
– Vi har hatt individuelle samtaler med politiet. Situasjonen var dramatisk, og nervene var i høyspenn både her og der. Striden har skapt en følelse av utrivelighet blant dem som uttrykker seg journalistisk eller kulturelt, sier han.
Hagen bærer på et håp om at ytringsfriheten vil vinne fram, også blant de ytterliggående muslimske gruppene.
– Man må jo tro at også muslimer vil være med i det demokratiske prosjektet. Vi må huske at de fleste muslimer aksepterer demokratiet. Men Westergaard-saken skader åpenbart dialogen med disse moderate muslimene, sier han.
Samme spilleregler
Hagen viser til at de danske tegnerne har møtt motbør blant sentrale samfunnsaktører.
– Enkelte kulturpersonligheter har betegnet tegningene som dårlige og unødig provoserende, og stilt spørsmål om hva det skulle være godt for å publisere dem. De burde heller vært prinsipielle, og sett på tegnernes rett til å gjøre som de gjorde. Samtidig ligger det ofte en nedvurdering i det å overbeskytte enkelte grupper, i dette tilfellet de fornærmede muslimene.
Hagen mener at samfunnet ikke kan operere med ulike sett med demokratiske spilleregler, og at samme rettigheter og plikter må gjelde for alle innbyggerne i et land.
– Det kan ikke være unntaksregler for enkelte grupper. De kan ikke få lov til å begå selvtekt og true folk til taushet.